Ne treniraj lenju osobu


Ne treniraj lenju osobu

U toku nedelje slušao sam podkast Joe Rogana tokom trčanja. Podkasti su mi postali omiljeni medijum za slušanje od kako se ne pripremam aktivno za maraton i potrebna mi je kraća forma od knjiga u audio formatu.

Gost toj emisiji bio je CT Fletcher. Obojica su, svako na svoj način, fascinantne osobe. Joe je komičar, sportski komentator, majstor borilačkih veština, lovac, avanturista i sve u svemu veliki šmeker i badass. CT je bivši šampion u dizanju tegova, bodibilder, trener i Youtube zvezda zbog svog atipičnog pristupa vežbanju.

Od cele emisije koja traje skoro dva sata i koju nećete pogrešiti ako odslušate u celosti, jedna rečenica mi je ostala urezana u sećanje. Citirajući nekog ultramaratonca, Joe je izjavio, govoreći o motivaciji:

Ti nisi lenj, ti se samo ponašaš kao lenja osoba.

Ideja je da lenjost nije karakterna osobina. Lenjost je samo obrazac ponašanja koji se može promeniti poput načina ishrane ili loših navika.

Ta ideja me fascinira. Razmišljao sam i ranije o njoj ali nisam uspeo da je formulišem na tako jasan i konkretan način – kako se ponašaš, takav i postaješ.

Postoji još jedan ugao gledanja na ovo.

Ukoliko ustaneš iz kreveta i odeš na trening, sledeći put će ti biti lakše da to ponoviš. Nekome ko trenira deset godina biće nemerljivo lakše nego nekome ko trenira deset dana. Treningom ne samo da vežbaš mišiće koje koristiš, vežbaš i snagu volje. Vežbaš tu aktivnu osobu koja želiš da postaneš.

Aktivnu osobu u koju se, ukoliko si dovoljno uporan, na kraju i pretvoriš.

Druga strana medalje je da svaki put kada preskočiš trening bez dobrog razloga, ne samo da ne treniraš tu aktivnu osobu, već treniraš onu lenju. Onu kojoj je lako da kaže ne i odustane. Kojoj uvek nešto smeta i uvek nađe izgovor.

I koja obično voli i komad torte više nego što bi trebalo.

Ali poenta je da uvek imaš izbor i sve je u tvojim rukama.

Ti nisi lenj. Ti nisi lenja. Samo se tako ponašaš. I ideja je da ne dozvoliš da još i treniraš taj način ponašanja. Da počneš da treniraš aktivnu osobu u sebi. I prestaneš da treniraš lenju.

Prethodno Trči, ni ne razmišljaj o tome...
Ovo je najnoviji tekst.