Naučena lekcija


Gužva na prvim kilometrima Njujorškog maratona

Ivana je na Beogradskom polumaratonu postavila sebi cilj i nije uspela da ga ostvari. Kada se nešto tako dogodi, teško je koncentrisati se na pozitivne stvari i radovati se završenoj trci, novom iskustvu, trčanjem u gradu u kojem živiš, i to malo nezadovoljstvo, ma koliko minorno, u stanju je da na sebe pomeri fokus sa svega dobrog što ste tog dana i mesecima unazad uradili.

Ali loša iskustva služe da se iz njih izvlače pouke. Neki moraju to da urade sami, dok su neki u stanju da nauče na osnovu grešaka koje su drugi napravili, nedozvoljavajući da se one i njima ponove.

Nakon Beogradskog polumaratona Ivana je stavila na papir sve što je po sebi pogrešno uradila, ispravila je to na sledećoj trci ispunivši zacrtani cilj, a sada želi da to podeli i sa drugima, nadajući se da će ovi saveti i njima značiti koliko i njoj, jer su za razliku od mnogih šablonskih tekstova na koje možete naleteti lični, i naučeni na teži način.

Iskustvo se na trkama obično stiče na jedan od dva načina - učenjem na svojim greškama ili tuđim

Započeli ste trku, osećate se sjajno i mislite da će sve proći glatko. Međutim, gubite snagu i volju i trku završavate kao gubitnik. Naravno, gubitnik ste samo u svojim očima. Za sve oko vas vi ste heroj jer ste se usudili da stanete na crtu. Postoji mnogo razloga koji su mogli da dovedu do pada vaših performansi, a ovo su neki od njih.

1. Postavite dostižan cilj

Ako svoj cilj ne možete da izgovorite pred drugima, tu nešto nije u redu. I sami ste svesni da je taj cilj van granica vaših mogućnosti, ali to ne želite da priznate. Najbolje je da postavite sebi cilj koji je dostižan, a najbolje je da to uradite sa trenerom ili nekim ko odlično poznaje vas i vaše fizičke sposobnosti.

2. Trenirajte optimalno

Pokušajte da se pridržavate plana po kome trenirate. Ako se osećate umornije nakon svakog treninga to znači da preterujete. Smanjite intezitet treninga i dozvolite telu da se odmori. Prejakim i čestim treninzima neposredno pred trku nećete učiniti da vaše telo ojača, već skroz suprotno.

3. Obratite pažnju na ishranu

Pravilna ishrana pred trku je jako bitna. Nemojte misliti da ćete testeninom za jedan dan nadoknaditi celu nedelju nepravilne ishrane. Izbacite gazirana pića i jedite laganu hranu, povrće i voće.

4. Hidratacija

Hidrirajte se i to ne samo pred trku. Telu je dnevno potrebno oko 2 litra tečnost. Vaše telo iscrpljujete treninzima i samom trkom, pa mu se bar za to zahvalite pravilnom i pravovremenom hidratacijom.

5. Samo isprobana odeća

Nikad, ali NIKAD, ne oblačite nove stvari za trku. Ono što ste bar jednom nosili na LSD treningu, i što vam nije smetalo pri trčanju možete nositi i na trci. Nove čarape i nove patike mogu vam napraviti žuljeve na stopalima, novi šorc može da vam se useče u butine i napravi ojede, nova trenerka može biti pretopla, majica preuska… Zašto da se kockate i upropastite trku zbog par stvarčica koje će na kraju završiti znojave u masini za veš?

6. Na trci ne krećite prejako

Masa zna da ponese i da trku krenete prejako. Čuli ste za izreku “Sekunde na početku se plaćaju minutima na kraju”. Ovo je velika istina! Krenite tempom kojim ste trčali na nekom od treninga. Ukoliko je start na uzbrdici, tempo bi svakako trebalo da bude manji od tempa na ravnom. Takođe, suzdržite se na nizbrici, nemojte ubrzavati koliko god vam to čudno zvučalo.

7. Uvek slušajte savete iskusnijih trkača

Oni su prošli kroz mnoge trke i verovatno napravili slične greške. Slušajte ih šta vam govore i pokušajte da se držite njihovih uputstava. U suprotnom, bićete primorani da učite na sopstvenim greškama, što ni malo nije zabavno.

8. Uživajte u trci

Trku nemojte da trčite da biste oborili svoj ili nečiji rekord. Trku trčite da biste uživali, pozdravili navijače, bacili petaka klincima koji stoje uz stazu (njima to mnogo znači), pomognete onima koji polako odustaju… Osećaj da ste deo nečeg velikog i da nekako možete da doprinesete unapređenju tog događaja je neprocenjiv i to je ono što ćete poneti sa trke. Vaše vreme za koje ste istrčali trku, na kraju je samo broj na papiru.

Bez obzira koliko ste grešaka napravili, glava je ta koja će na kraju da završi trku. Vaše noge će vas dovesti do cilja, ali samo je glava ta koja će da odluči hoće li i na koji način da završi trku. Zato kada vidite nekoga kako upada u krizu i želi da odustane, budite vi onaj koji će mu pomoći da to prebrodi.

Prethodno Kako smo ljubili slavljenicu...
Sledeće Zašto je dobro trenirati na kraju dana?