Najnezdraviji restoran na svetu izgubio je svog predstavnika. Ponovo…


Heart Attack Grill

Heart Attack Grill (Gril Srčani Udar), restoran koji se u svetu smatra najnezdravijim mestom za ishranu, čiji najveći hamburger ima 9.982 kalorije (skoro celonedeljna potreba odrasle osobe) a svako ko ima više od 160kg dobija besplatan obrok, pre nekoliko nedelja ostao je bez svoje najredovnije mušterije, glasnogovornika i maskote. John Alleman doživeo je srčani udar i preminuo u 52 godini dok je čekao autobus ispred restorana u Las Vegasu.

"Trostruki bajpas" u rukama vaše lične "medicinske sestre"

Da ironija bude veća, restoran je stekao popularnost upravo igrajući na kartu svog lošeg uticaja na zdravlje i ironičnog stava prema preporukama lekara. Tematski je uređen da izgleda kao bolnica, konobarice su obučene u uniforme medicinskih sestara, hamburgeri se u zavisnosti od veličine zovu po različitim vrstama bajpasova, a čak su i gosti u obavezi da nose bolničku odeću i bivaju iznošeni po završetku obroka u bolničkim krevetima ili invalidskim kolicima dok im „sestre“ mere puls stetoskopima.

Slogan restorana je – Ukus za koji vredi umreti!

Heart Attack Grill je mnogo puta u prošlosti napadan zbog svog nezdravog jelovnika, ali takvi napadi su obično bili kontraproduktivni jer je jelovnik upravo ono na šta su u restoranu najviše ponosni i na čiju nezdravost ciljaju. Kao što je pomenuto, najveći hamburger – četvorostruki bajpas – ima čak 9.982 kalorije. Težak je oko kilogram i po i sastoji se od četiri pljeskavice, dvadeset odrezaka slanine i četiri kriške kačkavalja u lepinji natopljenoj mašću. Pored njega na meniju je i pomfrit „Flatliner Fries“ pržen u čistom salu, šejkovi napravljeni od mleka sa visokim procentom mlečne masti, kao i sokovi sa velikom količinom šećera, najpopularniji od kojih je meksička Koka-Kola jer se tamo pravi sa pravim šećerom umesto sa visoko fruktoznim kukuruznim sirupom kao u Americi.

Pored samog jelovnika, kontroverzu izaziva i uniforma konobarica koja je vrlo oskudna i njihovo ponašanje koje seksualizuje i objektivizuje medicinske radnike. Česta situacija je da se „sestre“ penju na „pacijente“ koji leže u krevetu dajući im veštačko disanje i masažu srca kao deo rituala po savladanom „izazovu“ najveće restoranske porcije.

Inspiraciju za restoran vlasnik Jon Basso, ili „Doktor Džon“ (suvišno je i napominjati da nije zaista lekar), dobio je za vreme pisanja marketinške teze o fitnes studijima. Tada ga je fasciniralo to na koje sve načine mušterije „varaju“ za vreme svoje dijete ignorišući očigledne rizike takvog ponašanja. Iz toga, nastala je ideja o osnivanju restorana gde bi ignorisanje i ismevanje zdravog života i saveta lekara bilo ne skrivano već naprotiv – slavljeno. Ostalo je što se kaže istorija.

John Alleman ili „Pacijent Džon“ pod kojim imenom je bio poznat, bio je nezvanični predstavnik restorana. Osim što je bio svakodnevni posetilac, njegova slika nalazila se na meniju i sajtu kao prikaz idealne mušterije (čak su prodavani i proizvodi sa njegovim likom) i često je govorio ispred restorana i branio ga u javnosti od napada iako zvanično nije bio zaposlen u njemu. Međutim, ono što je zanimljivo je da ovo nije prvi predstavnik restorana koji je doživeo sličnu sudbinu. Pre nešto manje od dve godine, još jedna „maskota“ restorana, Blair River, poznatiji kao „Nežni Div“, težak 261 kilogram, preminuo je od komplikacija izazvanih gripom, stanja koje bi po rečima lekara imao višestruko veću šansu da preživi da je imao manju težinu i vodio zdraviji život. Imao je samo 29 godina.

Ovo naravno nisu jedine priče vezane za posledice ishrane visokokaloričnim obrocima u ovom restoranu. Pre oko godinu dana jedna mušterija je doživela srčani udar za samim stolom dok je pokušavala da završi „trostruki bajpas“ koji je naručila. Par meseci kasnije, druga se onesvestila pošto joj je pozlilo dok je jela „dvostruki bajpas“, pila alkohol i pušila.

Blair River, prvi predstavnik restorana koji je preminuo posredno od posledica nezdravog života

Lako je videti zašto bi restoran ovog tipa mogao biti privlačan mušterijama. Nakon svega, lakše je od svoje slabosti napraviti stav protiv sveznajućih lekara i društva koje osuđuje gojaznost i vrši pritisak na pojedinca i njegovu ličnu slobodu, nego napraviti promenu koja bi značila određeni napor i odricanje. Ali ovo nije popovanje, ovo je samo podsetnik da svaka odluka ima svoje posledice, i da od onih loših ne možete da pobegnete koliko god pokušavali da ih predstavite kao nešto drugo.

Međutim, cela ova priča ima i svoju dobru stranu. Ubrzo nakon nesrećnog odlaska Nežnog Diva Blaira Rivera, dve lokacije ovog restorana u Arizoni i Teksasu za sva vremena su zatvorile svoja vrata. To nije bila posledica negativne kampanje u javnosti već jednostavno činjenice da su ljudi u njegovoj smrti videli poziv za buđenje i prestali da odlaze na mesto koje ne samo da ne brine o njihovom zdravlju, već se i ponosi time. Jedina preostala lokacija je Las Vegas gde se i dogodio poslednji slučaj, mada je teško verovati da bi i taj restoran mogao da doživi sličnu sudbinu jer se više radi o turističkoj atrakciji nego o mestu sa posebnim ugledom.

Pa ipak, nada umire poslednja. Osim naravno ako se i ona ne hrani u Heart Attack Grill-u…

Prethodno What to Wear Tool - nova i unapređena verzija
Sledeće Joggobot - vaš lični pratilac na treningu