Najduže zagrevanje u istoriji maratona


dennisleeDenis Lee iz Sjedinjenih Američkih Država dobio je nesvakidašnju priliku da se kući vrati sa dve medalje nakon što je greškom istrčao trku na 10 kilometara pre maratona za koji se prijavio.

Lee se igrao sa svojim mp3 plejerom u startnoj zoni Fargo maratona i nije čuo uputstva koja je davao spiker preko razglasa. Pogrešno verujući da svi takmičari – oni na 10k, polumaratonu i maratonu – kreću u isto vreme, stao je u grupu koja je trčala najkraću distancu i sa njima potrčao kada je sudija označio početak trke.

44 minuta i 28 sekundi kasnije, četrdesetsedmogodišnjak je prošao kroz cilj, tačno na vreme da se pripremi za maraton koji je počinjao nekih sat vremena posle trke koju je upravo završio.

Video sam da ljudi kreću ka startnoj liniji i kada sam čuo pištolj, poleteo sam. Trčao sam prilično jako kako bih sustigao pejsere, međutim pejsera nije ni bilo. I kada sam konačno napravio krug i video da se vraćam na start, bio sam uveren da sam negde pogrešno skrenuo.

Ne želeći da mu to bude razlog za odustajanje, Lee je zatim istrčao i ceo maraton za sjajnih 3 sata i 25 minuta, samo 5 minuta slabije od kvalifikacione norme za Boston koju je jurio.

Nema sumnje da bi svoj zadatak i ispunio da nije potrošio toliko snage pre početka same trke, ali ostaje uteha da je svet obišla njegova slika na kojoj pozira sa dve učesničke medalje koje je sâm zaradio na stazi. I naravno, sa slušalicama bez kojih ne bi ni bilo ove priče.

Prethodno "Uradi sam" saveti jednog ultramaratonca
Sledeće Da li je bolje trčati ili hodati?