Najbolje patike za trčanje su…


Najbolje patike za trčanje su...

Najbolje patike za trčanje su – Nike Zoom Vaporfly 4% – ako je verovati najnovijoj studiji.

Ukoliko vam ime zvuči poznato, verovatno ste za njih čuli jer su baš njih nosili maratonci koji su 2016. pokušali da spuste svetski rekord na maratonu ispod dva sata, i došli tako blizu uspeha (2:00:25).

4% u nazivu potiče od tvrdnje kompanije Nike da su patike u stanju da vam za 4% poboljšaju ekonomiju trčanja, samim tim i spuste vreme na trci. Zvuči kao marketinški slogan za poboljšanje prodaje – sâm proglasiti svoj proizvod za najbolje patike za trčanje – ali nakon testiranja ispostavilo se kao apsolutno istinito.

Ali krenimo redom…

Šta je ekonomija trčanja?

Ekonomija trčanja je termin sa veoma jednostavnom definicijom i komplikovanom formulom. Ekonomija trčanja je napor koji se ulaže kako bi se održala trenutna brzina trčanja.

Šta sve proizilazi iz ovoga? Proizilazi da što vam je bolja ekonomija trčanja, manje ćete se zamarati trčeći određenom brzinom, moći ćete duže da trčite istom brzinom i, konačno, moći ćete brže da istrčite istu distancu.

Komplikovan deo kreće kada počnete da uzimate u obzir sve faktore koji mogu uticati na ekonomiju trčanja – tehnika, odraz, doskok, položaj tela, laktatni prag, VO2max, težina, snaga, podloga, spoljašnji uslovi… jednostavno ih je previše kako bi svi bili nabrojani. Zbog toga se o ekonomiji trčanja najviše priča na nivou vrhunskih takmičara jer su oni svoje telo i tehniku već doveli na granicu optimalnog, i male promene nekog od ključnih faktora mogu imati ogromne efekte na rezultate.

Studija

Ekonomija trčanja je napor za održavanje određene brzine

Cilj studije bio je da izračuna eventualno poboljšanje trkačke ekonomije kod naprednih, neelitnih trkača, i uporede rezultati sa onim ostvarenim u drugim patikama iz iste kategorije koje se smatraju za trenutno najbolje patike za trčanje. U ovoj studiji to je bio još jedan model Nike patika – Zoom Streak 6, i Adidasov Adios Boost 2.

U istraživanju je učestvovalo 18 trkača koji su bili u stanju da istrče intervale u trajanju od 5 min. ispod laktatnog praga brzinama 4:18/min, 3:46/min i 3:20/min. Iznad laktatnog praga kreće nagomilavanje mlečne kiseline i rezultati postaju ograničeni umorom, ne trkačkom ekonomijom.

Rezultati

Svih 18 trkača ostvarilo je značajne napretke u Vaporfly modelu patika u poređenju sa drugim modelima. Ovo je izuzetno redak slučaj – studija sa 100% uspehom, jer ne odgovaraju svim trkačima isti modeli patika. Pri testiranju novih modela često se dešava da neki trkači ostvare bolje rezultate dok drugi imaju lošije jer „najbolja patika za trčanje“ uopšte ne pogoduje njihovoj biomehanici i tehnici trčanja.

U ovoj studiji, od 18 trkača, deset se dočekivalo na prednji ili središnji deo stopala, osam na petu, i svi su imali bolju trkačku ekonomiju. Poboljšanje se kretalo od 1,59% kod nekih do 6,26% kod drugih, a u proseku oko 4% – tačno kako su iz kompanije Nike i tvrdili.

Šta rezultati pokazuju a šta ne?

Studija nije merila da li su trkači brži u Vaporfly patikama, samo da li bi mogli biti brži. U realnim uslovima rezultati bi mogli biti i drugačiji i naredna istraživanja će se sigurno time baviti, ali napredak u trkačkoj ekonomiji je bio dosta konstantan na svim brzinama.

U teoriji to znači da bi maratonci sa vremenom 4:00 mogli da istrče maraton za 3:50, samo menjajući obuću koju nose.

U teoriji…

Kako Nike Vaporfly postiže ove rezultate?

Nike Zoom Vaporfly 4%

Trkači nisu imali velikih promena u tehnici trčanja. Dužina koraka im je bila prilično konstantna, kao i broj koraka u minutu. Drugim rečima, trčali su isto kao i ranije – samo im je to bilo manje naporno.

Jedna od pretpostavki je da je u pitanju revolucionarni materijal od kojeg je đon napravljen, koji je lagan i podjednako mek i elastičan. Ove dve stvari su obično suprostavljene – što je đon mekši i više ublažava doskok, to vraća manju energiju za nastavak pokreta i usporava trčanje.

Materijal od kojeg je đon Vaporfly patika napravljen je toliko lagan da može biti mnogo deblji od drugih patika u kategoriji. Debljina njihovog đona je 31 mm, dok druge dve patike iz studije imaju đon od 23 mm. Ovo mu zbog svojih karakteristika omogućava da se dodatno ugiba i oslobodi još veću energiju. Ove patike vraćaju 87% energije u poređenju sa 75,9% Adidas Boost-a i 65,5% Nike Streak-a.

Da li su ovo najbolje patike za trčanje i za nas „obične“ trkače?

U principu, i da i ne. Da, verovatno biste bili brži u njima nego u svojim uobičajenim patikama za trening, ali da li to opravdava cenu koja je u Americi trenutno 250 dolara i koja ko zna koliko će biti u Srbiji? Po meni – apsolutno ne.

Razlog je jednostavan – postoji toliko faktora koji utiču na trkačku ekonomiju da, ukoliko imate recimo 5 kg viška, verovatno biste bolje rezultate na trci ostvarili gubeći te kilograme i trenirajući kvalitetnije nego kupovinom patika koje gube svoje karakteristike kako im kilometraža raste.

Ali ako imate višak para, putujete u SAD i želite da se pohvalite novim ličnim rekordom – teško da ćete pogrešiti ako odaberete Nike Zoom Vaporfly 4%.

P.S. Ovaj tekst nije sponzorisao Nike

P.P.S. Sâm najviše volim i trenutno nosim Asics patike

P.P.P.S. Lični rekord na maratonu jesam postavio u Nike patikama, da budem 100% iskren – najjeftinijem modelu koji je bio u ponudi.

Prethodno Vreme novih početaka
Sledeće Trči, ni ne razmišljaj o tome...