Mršavljenje uz obilan doručak


Kada nešto jedete moglo bi biti značajnije za uspeh vaše dijete nego koliko pojedete u toku dana. Pokušavajući da pronađu razlog zbog kojeg se veliki broj onih koji drže dijetu posle određenog vremena vrati na staru kilažu, istraživači su pratili rezultate dve grupe gojaznih osoba. I jedna i druga grupa bile su na sličnoj dijeti (1400-1600 kcal u toku dana), s tim da je jedna grupa ravnomerno rasporedila kalorije u toku dana i jela skroman doručak od oko 300 kcal, dok je druga jela obiman doručak bogat proteinima i ugljenim hidratima i dezert nakon njega (oko 600 kcal).

Obilan doručakIstraživači su proveravali obe grupe nakon 16 i dodatnih 16 nedelja kako bi videli u kojoj meri slede dijetu i kako im se kreće težina, i došli su do zanimljivih rezultata. Naime, nakon 16 nedelja obe grupe su imale približno isti gubitak kilograma (15.1±1.9kg u grupi sa manjim doručkom, nešto manje 13.5±2.3kg u grupi sa većim), ali nakon dodatnih 16 nedalje situacija se u potpunosti okrenula, tako da je grupa sa manjim doručkom povratila čak 11.6±2.6kg, dok je grupa sa obilnijim nastavila sa uspešnom dijetom i izgubila dodatnih 6.9±1.7kg.

Zaključak do kojeg su došli bio je taj da je grupa sa bogatim doručkom njime uspela duže da održi osećaj sitosti u toku dana, ali i da smanji želju za dodatnim kalorijama i lakše se drži plana. Grupa sa skromnim doručkom je neko vreme uspevala da se pridržava dijete, ali je nakon određenog perioda jednostavno podlegla iskušenju. Čini se da su različiti rezultati ovih grupa više stvar psihologije onih koji su učestvovali, jer je druga grupa imala mnogo manji osećaj da je na rigoroznoj dijeti i da nešto sebi uskraćuje nego prva.

Ali obilan doručak ne znači i automatsko mršavljenje. Drugo istraživanje pokazalo je da više kalorija unetih u toku doručka ne znači i manje u toku dana, odnosno da je neophodna određena redukcija u dnevnom unosu, ne čisto oslanjanje na osećaj sitosti nakon prvog obroka. U ovom kontekstu lako je zaključiti da veliki doručak nije način da izgubimo višak kilograma, već da se lakše nosimo sa izazovima u toku dana do kojih će dijeta neizostavno dovesti.

Prethodno Brena je Brena, al' dvaput je dvaput
Sledeće Ada i zdravlje, i subota, i sunce