Mleko – čarobni napitak za trkače


Moja Kravica za miran san…pa, zapravo, za sve sportiste i one koji žele da izgrade mišićnu masu.

Pre nekoliko dana sampostavio link ka tekstu u kojem sportski nutricionista Clete McLeod umesto skupih sportskih napitaka preporučuje obično čokoladno mleko, čiji sadržaj proteina i prostih šećera pruža savršenu kombinaciju u odnosu 1:4 koju podržavaju naučna istraživanja, kao idealno piće za konzumaciju odmah nakon treninga. Ali najnovijiogled koji je ispitivao proces izgradnje mišića i oporavak u toku noći, otkrio je još jednu značajnu funkciju mleka. Tačnije jednog njegovog proteina – kazeina, koji čini oko 80 procenata svih proteina u mleku.

Grupa od 16 zdravih mladića je, nakon dana u kojem im je standardizovana ishrana, imala zadatak da u večernjim časovima sprovede trening snage. Razlika je bila u tome što je jedan deo grupe neposredno pred spavanje konzumirao napitak sa 40 grama kazeina (litar mleka sadrži oko 30 grama), dok drugi nije to uradio. Istraživači su kontrolisali mladiće u toku noći i otkrili da je je u grupi koja je sa pićem dobila i protein, došlo do njegove apsorpcije, kao i do povećane količine aminokiselina u krvi i sinteze proteina u celom telu. Sinteza proteina mišićnih ćelija bila je za čak 22% veća nego u grupi koja pre spavanja nije konzumirala kazein.

Zaključak do kojeg su istraživači došli je taj da konzumacija proteina neposredno pred spavanje može imati značajnu ulogu u obnavljanju strukture mišića a samim tim i do bržeg oporavka sportista. Ovo je prvi put da je to eksperimentalno dokazano, iako ostaje (bar po meni) pitanje da li se radi o bilo kom proteinu ili su rezultati vezani isključivo za kazein. U svakom slučaju, čaša mleka pred spavanje nikako ne može da škodi.

Prethodno Moje drugo ja...
Sledeće Rezultati i slike sa 25. Beogradskog maratona