Merion Džons – inspiracija, razočarenje, iskupljenje


Medalje osvojene na Olimpijskim igrama

Merion Džons na naslovnoj strani Time magazinaDanas u Srbiju dolazi Merion Džons. Oni rođeni poslednje decenije XX veka verovatno je se sećaju jedino po skandalu sa korišćenjem steroida i oduzimanju medalja sa Olimpijskih igara, ali mi rođeni malo ranije, i oni rođeni mnogo pre nas, imali smo prilike da pratimo jednu neverovatnu karijeru koja se odvijala pred našim očima i ne bi bila nedostojna radnje nekog romana.

Prosto ne postoje reči da opišu koji je status u Americi i svetskoj atletici Merion imala pre i za vreme Olimijade u Sidneju. Krupna, mišićava, ali sa nevinim, dečijim licem, bila je toliko superiorna u svojim takmičarskim kategorijama da su se novine utrkivale kojim epitetima će je ovenčati. A kad kažem superiorna, mislim Majkl Felps ili Karl Luis superiorna – poraz na 100 metara na Svetskom prvenstvu 2001. bio je njen prvi u toj kategoriji u prethodnih šest godina. Pa ipak, iako su joj sprinterska takmičenjs bila primarna, slika koja se meni urezala u sećanje je iz skoka u dalj, i njena nekonvencionalna tehnika zbog koje joj se svaki skok završavao dočekom na kolena i gudima u pesku.

I pre početka Olimpijskih igara punila je kolumne časopisa izjavama da će u Sidneju ići na osvajanje pet olimpijskih zlata, što na kraju ipak nije uspela – iz Australije se vratila sa tri zlata i dve bronze – dostignuće koje ni jednom ženskom atletičaru nije pošlo za rukom pre toga. U tom periodu bila je jedna od najbogatijih sportistkinja u Americi, zarađivala je između 70 i 80.000 dolara po trci i milione od bonusa i brojnih sponzorskih ugovora.

Medalje osvojene na Olimpijskim igramaJoš za vreme boravka u Sidneju, objavljena je informacija da je njen muž, Si Džej Hanter, takmičar u bacanju kugle, koji se ranije povukao sa Olimpijade zbog povrede, pao na čak četiri anti-doping testa. U kasnije objavljenoj autobiografiji, „Merion Džons: Život u brzoj traci“, objasnila je da je jedan od razloga njenog razvoda 2002. bio upravo Hanterov pad na testovima koji je naškodio njenom ugledu atletičarke koja nema veze sa nelegalnim supstancama.

Veza sa Timom Montgomerijem 2003., još jednim atletičarem povezanim sa korišćenjem steroida, kao i umešanost njenog trenera u BALCO skandal 2004., tokom kojeg je bivši muž pod zakletvom izjavio da je video kako ubrizgava nelegalne supstance u stomak, dovela je do toga da bude pozvana na suđenje na kojem je pred federalnim istražiteljima izjavila da nikada nije uzimala steroide, kao i da se na konferenciji za novinare obrati javnosti gde je to još jednom ponovila. Paralelno s tim, vođen je još jedan proces u vezi sa pranjem novca u koji su bili umešani njen muž i trener i na kojem je takođe svedočila izjavivši da nema nikakva saznanja o tom slučaju.

Za vreme konferencije za štampu 2007.5. oktobra 2007., suočena sa sve jačim optužbama i teškom finansijskom situacijom, Džons je konačno priznala uzimanje nelegalnih supstanci u periodu pre Olimpijskih igara 2000. i laganje pod zakletvom u BALCO i slučaju sa pranjem novca, zbog čega je osuđena na zatvorsku kaznu od šest meseci koju je odslužila u septembru 2008. I to je slika koje se mnogi najbolje sećaju – njenog uplakanog lica dok na konferenciji za novinare objašnjava da je sve što je ponavljala prethodnih godina laž i da je svesno obmanjivala sud, Olimpijski komitet i javnost. Paralelno sa suđenjem, oduzete su joj sve medalje i poništeni rezultati sa svih atletskih takmičenja nakon prvog septembra 2000., uključujući svih pet olimpijskih iz Sidneja.

Ali ako postoji jedna stvar koju Amerika voli više od šampiona, to je bivši šampion koji je dotakao dno i sad pokušava da se sa njega izdigne – pokušaj da se vrati profesionalnom sportu, Džons je imala u WNBA ligi, igrajući za San Antonio i Talsu od 2009. do 2011. godine. Autobiografija napisana nakon izlaska iz zatvora, i gostovanja kod Opre Vinfri i drugih TV voditelja razlog su zbog kojeg Merion Džons danas ne dolazi u Srbiju kao bivši olimpijski šampion već kao autor, sa ciljem da mladim atletičarima ukaže na opasnosti brzog uspona do slave i iskušenja koja ih na tom putu vrebaju. Koliko je njena želja iskrena, pokazaće vreme, kao i to da li će ostati upamćena kao jedno od najvećih razočarenja svetske atletike ili kao osoba koja pala, ustala i uspela da nađe oproštaj za svoje postupke.

Prethodno Dnevnik treninga
Sledeće Jungfrau - najlepši maraton na svetu