Manjak sna dovodi do viška kilograma


Ukoliko redovno spavate šest ili manje sati, to može dovesti do promena u vašem metabolizmu zbog kojih ćete se ne samo lakše ugojiti već i mnogo teže izgubiti kilograme koje već imate.

Istraživači su otkrili da biti budan dodatnih dva do četiri sata dnevno zapravo sagoreva više kalorija, nešto preko 100, međutim taj deficit se retko odražava na težinu jer dolazi do promena balansa hormona koji utiču na apetit, pa osobe sa manjkom sna menjaju način ishrane i zapravo unose više kalorija nego što bi inače, da su se dobro naspavale.

Alarm-Clock

Dva hormona koja su posebno bitna za ovu priču su grelin i liptin, a manjak sna podiže vrednosti prvog i spušta vrednosti drugog u organizmu. Grelin je hormon povezan sa osećajem gladi i njegove vrednosti u organizmu rastu pre obroka i spuštaju se nakon njega. Sa druge strane, liptin je hormon koji utiče na osećaj sitosti i do njegovog lučenja dolazi nakon obroka. Drugim rečima, manjak sna ne samo da dovodi do većeg apetita za vreme obroka, već nam je i teže da se zasitimo i imamo običaj da jedemo mnogo više nego što nam je potrebno.

U praksi je primećeno da ne samo da se menja količina hrane koju jedemo već i njena struktura. Osobe koje su slabije spavale imaju običaj da konzumiraju hranu bogatiju ugljenim hidratima i mastima, odnosno da ne unose dovoljno proteina i vlakana koji pružaju osećaj sitosti. U prošlosti se verovalo da do viška unesenih kalorija dolazi isključivo jer provodimo više vremena budni, u okolini hrane, međutim postoji još jedan razlog a on je takođe metabolički. Kraćim snom remetimo naš unutrašnji ritam koji određuje kada spavamo a kada smo budni. Ako skratimo san telo još uvek nije „razbuđeno“ tako da nemamo osećaj gladi kakav bismo inače imali i doručak nam je obično lakši ili nepostojeći. To u toku dana dovodi ne samo do toga da nam se traži kaloričnija hrana, već i da jedemo obilno kasnije nego što bismo inače, uveče i pred spavanje, što se sve negativno odražava na našu težinu.

I kao da sve ovo nije dovoljno depresivno, čak i ukoliko uspete da se izborite sa osećajem gladi i apetitom koji imate, ako pokažete dovoljno discipline da jedete na vreme i pravu vrstu hrane i nekako uspete da ostvarite kalorijski deficit, on opet ne mora biti dovoljan jer se menja način na koji gubite kilograme.

Istraživanja su pokazala da osobe sa manjkom sna koje uspeju da potroše više energije nego što je unesu, gube kilograme drugačije nego osobe koje su dovoljno spavale. Kod njih se zapravo menja struktura izgubljenih kilograma pa one gube manje masti a više mišića, tako da ne samo da neželjene masne naslage ostaju, nego se njihov procenat zapravo povećava. Razlog je što masne ćelije postaju manje osetljive na insulin tako da telo mora pronaći druge izvore energije. Po rečima doktora koji je učestvovao u ovom eksperimentu, manjak sna je „ostario“ masne ćelije za punih 20 godina. Iako su učesnici bili u ranim dvadesetim, njihov metabolički odgovor bio je kao da imaju preko 40.

Zaključak koji bi se mogao izvući iz svega ovoga je da je nedostatak sna realan problem koji može imati šire posledice nego što se prethodno mislilo. Iako se njegov stvarni uticaj na epidemiju gojaznosti pre svega u razvijenim zemljama ne može izmeriti i verovatno bi bilo pogrešno pretpostaviti da je veliki, to ipak ne znači da bi ga trebalo ignorisati. Sa strane pojedinca, ukoliko imate problema da smršate ili čak dobijate kilograme i pored sveg truda koji ulažete, manje hrane i više vežbe nije obavezno dovoljno da postignete ono što želite. Pokušajte da promenite svoje spavanje i vratite ga u normalu, i vaša dijeta (ukoliko vam je potrebna) će biti ne samo uspešnija već ćete je se lakše i pridržavati.

Prethodno Par praktičnih saveta za okrepu u toku trke
Sledeće 1000 ždralova za BELhospice: Odbrojavanje