Lily Embury – uzor i inspiracija


Lili Emburi sa zlatnom medaljom za svoju kategoriju u trci na 10 kilometara

Lili Emburi sa zlatnom medaljom za svoju kategoriju u trci na 10 kilometaraLili Emburi je jedna tipična desetogodišnjakinja. Zapravo lažem, ništa u vezi sa njom nije tipično i uobičajeno. Lili je rođena sa mišićnom distrofijom, teškim oboljenjem koje karakteriše delimičan ili potpun gubitak funkcije određenih mišićnih grupa i ograničena pokretljivost. Nažalost, bolest je za sada neizlečiva i jedina stvar kojoj se oboleli može nadati je da vežbanjem eventualno uspori njen progres, i zato Lili trči… Po pet-šest kilometara radnim danima i petnaestak vikendom, spremajući se za veliki izazov – prvi polumaraton krajem meseca.

I ovo do sada navedeno bilo bi dovoljno da njena priča izazove pažnju i divljenje, ali ono što je čini neverovatnom je razlog zbog kojeg Lili trči. Ona želi da drugoj oboleloj deci omogući boravak u letnjim kampovima posvećenim i prilagođenim specifično njima, u kojima je i sama provodila dosta vremena. Kampovi koji deci oboleloj od mišićne distrofije pružaju priliku da se druže sa vršnjacima, plivaju, jašu konje, voze kanu i slično, besplatni su za sve, ali njihovo funkcionisanje zavisi isključivo od dobrovoljnih priloga i sponzora. Iz tog razloga Lili je odlučila da spremajući se za polumaraton pokuša da sakupi što više novca koji bi nakon trke u celosti bio uplaćen Asocijaciji za mišićnu distrofiju. Zadatak koji je sebi zacrtala bio je 1.300,10 dolara (u čast dužine polumaratonske trke od 21,1 km, odnosno 13,1 milje), cifra koju je odavno premašila i koja je za sada već dovoljna da sama obezbedi boravak u kampu za troje dece.

Mislim da često zaboravljamo koliko je velika stvar u životu samo to što nemamo nikakve prepreke i ograničenja, osim onih koje smo sami sebi nametnuli, nešto što veliki broj nas nepravedno nema priliku da iskuši. I kada vidimo jednu devojčicu sa tako velikim srcem, koja mora da nosi protezu na ruci da bi joj život bio samo malo lakši, a čini toliko toga za druge, bilo direktno ili inspirišući ih da sami nešto urade, ne možemo a da se ne zapitatamo da li i mi radimo sve što je u našoj moći da ovaj svet za nekoga učinimo boljim mestom za život…

[youtube id=“Fmmn6uqSlo0″ width=“620″ height=“380″]

Nisam siguran da li je moguće uplatiti donaciju iz naše zemlje, ali svi koji su u mogućnosti mogu to uraditi na zvaničnoj strani, a ostalima preporučujem da posete njenu fejsbuk stranicu i makar daju podršku ovoj hrabroj devojčici za sve ono što pokušava da uradi.

Prethodno Koliko zapravo znamo o svojim patikama za trčanje?
Sledeće POBEDINA škola orijentacije za 2012. godinu