Koliko zapravo mršavimo?


Zašto su rezultati dijeta obično manji od očekivanih?

U tekstu objavljenom u petak pod naslovom „Može li se mršaviti vežbanjem?„, govorili smo o najnovijim istraživanjima koja su pokazala da su neke osnovne pretpostavke na kojima se zasnivala nauka o vežbanju i mršavljenju bile pogrešne. Ili je možda ispravnije reći da su se te pretpostavke pokazale neistinitim u praksi, što je dovelo do istraživanja kojim su konačno oborene.

Zašto su rezultati dijeta obično manji od očekivanih?

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg su naučnici počeli da se zanimaju za ovu temu bio je taj što su se modeli kojima se predviđao progres mršavljenja pokazali neistinitim. Tačnije, ne samo da su se pokazali neistinitim, već su predviđali brži progres od stvarnog, što je dovodilo do toga da ljudi budu razočarani u napredak koji su ostvarili, pomisle kako nešto ne rade ispravno ili njihov trud nije dovoljan i na kraju i odustanu od dijeta. Svi stari modeli zasnivali su se na tome da se gubljenjem kilograma smanjuju i potrebe organizma za kalorijama, ali ne i da se metabolizam mršavljenjem dodatno usporava, što je deo našeg evolutivnog nasleđa, ne nešto na šta možemo vežbanjem da utičemo, kao što smo videli u pomenutom članku.

Zaključak studije bio je da je zbog svega pomenutog gubitak kilograma u praksi manji od očekivanog, ali ne i koliki je on zapravo. Da bi se to odredilo bilo je potrebno napraviti u potpunosti nov model koji bi novootkrivene faktore uzeo u obzir. Rezultat je kalkulator gubitka kilograma na sajtu Pennington biomedicinskog istraživačkog centra koji možete koristiti kako bi uneli svoje podatke i izračunali rezultate i progres koji se mogu očekivati u narednih godinu dana.

Progres gubitka kilograma u našem primeruZamislimo primer devojke od 25 godina, visoke 160cm i teške 70kg koja želi da smrša. Ukoliko odluči da smanji dnevni unos kalorija za 500 Cal, u prvom mesecu dijete izgubiće 1,2kg, u drugom 1,1kg, u trećem 0,9kg, i tako dalje, ostvarujući konstantan napredak ali koji je progresivno manji iz meseca u mesec. U poslednjem, 12. mesecu izgubiće samo 0,3kg a 8,2kg za godinu dana. Ukoliko želi da izgubi više od ovoga, potrebno je češće da revidira svoje podatke, koliko kalorija troši u toku dana i koliko treba dodatno da smanji unos kako bi napredak bio brži i vidljiviji.

Po rečima dr Dajane Tomas, vođe projekta, kalkulator se pokazao dosta tačnim na grupi dobrovoljaca na kojima je testiran, i iako pokazuje manji očekivani progres od ranije korišćenih, učesnici su zadovoljniji dostizanjem ciljeva uz manji gubitak kilograma nego što bi bili i većim gubitkom bez ispunjavanja zacrtanog. Na ovaj način, imajući jasan, konkretan i pre svega ostvariv zadatak pred sobom, svima onima koji žele da izgube kilograme biće lakše da se pridržavaju plana ishrane, budu disciplinovaniji i najbitnije istraju u svojoj nameri.

Prethodno Recept za uspešnu trku
Sledeće Može li letovanje zameniti visinske pripreme?