Koja disciplina je najbitnija u triatlonu?


Možda se sećate matematičara Johna D. Barrowa, pominjali smo ga kada smo pričali o tome koliko bi brzo Usain Bolt mogao trčati i popraviti svetski rekord a da pritom ne promeni ni najmanju sitnicu u vezi sa svojim treningom. Barrow na taj način posmatra svet, očima naučnika, i u formulama koje većina nas ni ne razume pronalazi veze i odnose koji drugima ostaju neprimetni.

bike

Usain Bolt nije jedina sportska tema kojom se Barrow bavio. Naprotiv, on je autor knjige 100 suštinskih stvari koje niste znali da niste znali o sportu, i u njoj je posvetio pažnju svemu od toga koja je najbolja taktika za izvođenje jedanaesteraca u fudbalu, do toga kakav je uticaj udubljenja na let loptice za golf. U jednom od poglavlja knjige pominje se i olimpijski triatlon. U recenziji objavljenjoj u časopisu The Globe and Mail kaže se:

Barrow koristi matematiku ne samo da objasni atletski napredak, već i da ukaže na fundamentalnu nepravednost određenih sportskih disciplina. Triatlon, koji kombinuje plivanje, biciklizam i trčanje, tim redosledom, je „čudan sport jer, ukoliko pogledate očima matematičara, u startu je data ogromna prednost onima koji dobro voze bicikl.“

Vreme provedeno u centralnom događaju – 40 km vožnje bicikla – mnogo je duže nego ono za vreme relativno kratkih segmenata plivanja i trčanja koji se odvijaju pre i posle njega. Rezultat toga je da najbolji biciklisti, ne obavezno i sveukupno najbolji triatlonci, imaju najveće šanse da pobede. Barrow otpisuje triatlon kao sport u kojem su neophodne ozbiljne promene.

Ali da li je sve tako jednostavno?

Ne baš po saradniku Runner’s World-a Alexu Hutchinsonu.

Iz njegovog ugla, praksa jedne tako zahtevne discipline kao što je triatlon je previše kompleksna da bi mogla da se svede na par prostih zaključaka izvedenih na osnovu površnog pogleda na taj sport.

Zanimljivo zapažanje, ali bar što se tiče olimpijskog triatlona, ono jednostavno nije istinito. Trenutno, olimpijskim triatlonom dominiraju jaki trkači: Ako ne možeš da trčiš sa najboljima, ne možeš ni da se takmičiš sa njima. Razlog je jednostavan: Za vreme biciklističkog dela trke dozvoljen je „drafting“ (praćenje drugog vozača čime se smanjuje otpor vazduha, prim. ured.), čime možete sačuvati čak do 40% energije u poređenju sa samostalnim voženjem bicikla.

Morate biti dovoljno dobar plivač kako biste započeli biciklistički deo negde blizu vodeće grupe. Zatim, morate biti dovoljno dobri da jednostavno ne izgubite kontakt sa ostatkom kako biste bili u konkurenciji kada počne trčanje – koje bez sumnje određuje krajnji rezultat. Pa zbog toga je i Lens Armstrong kontroverzno nazvao koncept olimpijskog triatlona „pranje kose, feniranje i trka na 10 km“ (Armstrong se takmičio u disciplinama poluironman i ironman u kojima nije dozvoljen drafting, prim. ured.).

swim

Triatlon je zaista jedinstven sport jer fokusiranje na jednu disciplinu automatski znači da ne posvećujete dovoljno vremena nekoj drugoj. Triatlonci moraju stalno ekonomisati svojim slobodnim vremenom kako bi pronašli optimalan program koji njima donosi najbolje rezultate.

Razmislite o ovome za trenutak. Plivački deo traje kraće od biciklističkog i trkačkog. To znači da vas svaki sekund koji izgubite za vreme plivanja više košta nego sekund koji izgubite za vreme vožnje bicikla ili trčanja. Ali plivanje nije najkraći segment triatlona – najkraći su tranzicije. To praktično znači da prva stvar koju bi početnik trebalo da uvežba ako želi da postane efikasniji triatlonac jeste – obuvanje patika.

4. avgusta na Borskom jezeru održava se prvenstvo Srbije u olimpijskom triatlonu, i to je odlična prilika za sve koji vole da naprave pauzu od trčanja za vreme letnjih meseci i toplog vremena da prihvate novi izazov i oprobaju se u jednom drugačijem, zahtevnom ali zabavnom sportu. A od svih njih, možda će se naći i neko ko nam neće verovati na reč, već će sve ove teorije o draftingu, trčanju i obuvanju patika odlučiti da proveri i u praksi…

Prethodno Intervalni trening brzine
Sledeće Gume bez vazduha za sigurniju vožnju van puteva