Kako suprotni pol deluje na vas?


Može li vas ideja da vas posmatraju devojke dodatno motivisati?

Zamislite sledeću situaciju: Na pola ste treninga kada se pojavljuje ONA. Njena vitka figura okreće se oko svoje ose u skladu sa vašim ritmom, pogled joj je fokusiran samo na vas i krajičkom oka primećujete kako se igra sa kosom i nervozno grize usnu dok vas prati. Odjednom dobijate nalet snage, ubrzavate kako ne biste završili nego proleteli kroz cilj, a vaš trener čupa kosu i viče na vas jer ste bacili u vodu sve ciljeve zacrtane pre treninga. Ali to nije bitno jer ONA vas je videla…

Može li vas ideja da vas posmatraju devojke dodatno motivisati?Zvuči kao smešna tinejdžerska fantazija ali se vaša reakcija u stvarnosti možda ne bi mnogo razlikovala.

Ponekad je prosto neverovatno gde istraživači pronalaze inspiraciju za svoje eksperimente, a ovo je upravo bilo jedno od pitanja koja su sebi postavili – ponašaju li se zapravo muškarci drugačije kada su svesni da ih posmatraju devojke i na koji način to utiče na njihov trening?

Grupa od 10 muškaraca imala je zadatak da istrči tri puta po 20 minuta umerenim intenzitetom, pri čemu se merio njihov subjektivni osećaj napora. Ono što nisu znali je da će im se na pola treninga, odnosno nakon 10 minuta, pridružiti i ostati da posmatra trening do kraja nasumično odabrana osoba bilo muškog ili ženskog pola.

Kako bi eliminisali sve faktore osim subjektivnog osećaja napora, svi učesnici eksperimenta morali su da održavaju konstantnu brzinu tokom celog treninga koja se nalazila na 60% maksimalne, ostvarene na traci za trčanje.

Ne bi se moglo reći da su rezultati studije iznenađujući ali su veoma zanimljivi – u svim slučajevima, prisustvo ženske osobe u publici prouzrokovalo je niži subjektivni osećaj napora. Drugim rečima, ukoliko su trkači znali da ih posmatra osoba suprotnog pola, trening im je delovao lakše nego obično. Sa druge strane, prisustvo osobe istog pola prouzrokovalo je viši subjektivni osećaj napora, odnosno trening im se činio težim.

Na koji način se ovo ispoljava u uslovima profesionalnog sporta, pred prepunim tribinama, teško je reći. Da li na primer ideja da ga posmatra agent, osim stvaranja pritiska, sportisti dodatno otežava nastup u trenutku kada treba da se pokaže u najboljem mogućem svetlu (čak i ako agent nije tradicionalno muškog pola, ukoliko je to sportisti nepoznato)? Da li to znači da čirlidersice zapravo pomažu i protivničkom timu iako navijaju za vaš? Da li je prisustvo bitne osobe na stadionu dovoljno da utiče pozitivno na sportistu iako je samo jedna među hiljadama koje posmatraju nastup? Da li devojke uopšte reaguju na isti način ili možda suprotno? Da li isto važi i za osobe druge seksualne orijentacije?

Previše je pitanja da bi ovo malo istraživanje moglo da dâ odgovor na sva, ali ukoliko planirate nastup na kojem želite da ostvarite dobar rezultat, možda ne bi bila loša ideja da na njega pozovete i voljenu osobu. Još bolje, ubedite je da sa sobom povede i svoje drugarice.

Prethodno Blog: Godinu dana
Sledeće Trčanje ili trčanje/hodanje kao trening za početnike