Kako muzika utiče na trčanje i šta je bolje Lady Gaga ili Mocart?


Pre godinu dana u dva teksta Muzika i trčanjeKakve veze imaju Slayer i efikasno trčanje? pričali smo o uticaju koji muzika koju slušate za vreme treninga može imati na vaše rezultate i ostvarena vremena. Neki opšti zaključci su da nam muzika pomaže da trčimo duže smanjujući osećaj napora, da održimo konstantnu brzinu prilagođavajući ritam koraka tempu pesme, i da trčimo brže ukoliko slušamo ono što smo sami odabrali i volimo.

Kako muzika utiče na trčanje i šta je bolje Lady Gaga ili Mocart?

Pa ipak, malo toga je rečeno o tome koju muziku bi trebalo slušati za vreme treninga. Možda upravo zbog toga što se muzički ukusi toliko razlikuju i nemoguće je u potpunosti ih odvojiti od toga kako utiču na nas, da li nas motivišu ili sputavaju, istraživanja su se uglavnom fokusirala na tehničke karakteristike – pre svega ritam.

Ali dve pesme sa istim ritmom ne proizvode u nama istu reakciju.

Muzika koja nas aktivira

Belgijski istraživači merili su broj koraka u minuti ljudima koji su slušali nekoliko desetina pesama istog ritma (130 bpm) za vreme treninga i svi oni su brzo prilagodili svoj hod tom ritmu. Međutim, iako im je broj koraka u minuti bio isti, pređena distanca nije. Postojale su pesme koje su terale učesnike eksperimenta da podsvesno produže korak i tako se kreću brže.

Istraživači su ove pesme nazvali „aktivirajućim“. Suprotno njima, postojale su i one „relaksirajuće“ koje su činile da učesnici skrate svoj korak i kreću se sporije. Na osnovu ovih rezultata otkrivene su karakteristike koje čine da neka numera bude pogodnija za trening od druge. Te karakteristike su:

  • Konstantan zvuk u trajanju od nekoliko bitova
  • Malo varijacija
  • „Downbeat“ (akcenat na prvom i trećem bitu u četvorobitnom sistemu)
  • Kratke note koje se ponavljaju

Sa druge strane opuštajuća muzika ima više varijacija, veće kontraste, duže melodijske deonice i akcenat na drugom i četvrtom bitu.

Želite, dakle, da ostvarujete bolje rezultate za vreme treninga – birajte prostu, repetitivnu muziku sa malo varijacija. Detaljnija analiza pokazuje da je i dalje glavna odrednica da li je neka pesma aktivirajuća ili ne to koliko je glasna, agresivna i brza, ali ako želite fine nijanse, elektro-pop će biti bolji izbor od klasike.

Naravno, na ovom sajtu i dalje želimo da održimo određeni standard, i zato umesto da vam preporučimo Lejdi Gagu, Kejti Peri, Ki$hu ili neku četvrtu (lolli)pop princezu, dajemo vam Indie Rock playlistu koja bi po svojim karakteristikama mogla da zadovolji sve postavljene uslove.

Ukoliko slušate muziku za vreme trčanja i tražite svaki i najmanji način da poboljšate rezultate, ovo je playlista za vas…

Prethodno Osnovne vežbe snage za trkače
Sledeće Da li na hladnoći mršavimo?