Kako izgleda ranac za trčanje?


Salomon XT Advanced Skin S-Lab 5, jedan od najmodernijih rančeva za trčanje

Osnovna ideja ranca za trčanje je da bude lagan, praktičan i da omogući trkaču što prirodnije pokrete ne sputavajući ga. Za razliku od rančeva za, recimo, planinarenje, treking i slične aktivnosti, rančevi za trčanje imaju mnogo manju zapreminu jer se podrazumeva da se ne nosi nikakva dodatna oprema osim osnovnih stvari koje bi mogle da nam zatrebaju za vreme treninga ili trke ukoliko dođe do promene uslova (padavine, noć, zahlađenje). U tom smislu on je više opcioni deo opreme koji se koristi samo na najdužim trkama, nepristupačnim terenima ili u posebnim okolnostima, nego što je to slučaj u visokogorstvu gde predstavlja osnovni deo opreme, bez kojeg je teško zamisliti iole dužu akciju. Rančeve za trčanje ćemo opisati na primeru Salomonovog modela XT Advanced Skin S-Lab 5.

Salomon XT Advanced Skin S-Lab (5 i 12 litara), jedan od najmodernijih rančeva za trčanje

Ono što se na prvi pogled može primetiti je da rančevi za trčanje uopšte i ne izgledaju kao rančevi, više podsećaju na prsluke. Razlog zbog kojeg su kaiševi koji ga drže na leđima toliko široki je da osim što tako obezbeđuju bolje prijanjanje uz telo i manje pomeranja za vreme trčanja, daju opciju da se i oni sami koriste za nošenje potrebnih rekvizita koji bi iz praktičnih razloga trebalo da se nalaze pri ruci, što bliže trkaču. U Salomonovom slučaju, u donjem delu se nalaze dva džepa za sportske napitke uz koje idu flašice koje im po zapremini i obliku odgovaraju (u njima se može nositi i voda ali rančevi za trčanje imaju drugi sistem za hidrataciju o kojem ću detaljnije pisati), dok se u gornjem delu nalaze, sa jedne strane plitki mrežasti džep u koji mogu stati ključevi, tablete dekstroze, magnezijuma i sl., ili možda grožđana mast i pištaljka (iako je pištaljka sastavni deo ranca) – sitne stvari koje nisu obavezno neophodne na samoj stazi ali ih je dobro držati blizu i izdvojenim, a sa druge strane nešto veći džep sa rajsferšlusom, samolepljivom čičak trakom (velcro) zakačen za ranac što omogućava brzo skidanje u slučaju potrebe, tako da je praktičan za nošenje telefona ili novca.

Prednja strana Salomonovog rancaDžepovi za nošenje tečnosti sa Salomonovim flašicama

Džepić sa desne stvari za sitne predmeteOdvojivi džep koji omogućava lagano skidanje i vraćanje na ranac

Postoje dva sistema za podešavanje i prilagođavanje ranca korisniku. S obzirom na to da ne postoji traka koja ide preko struka i fiksira ga – traka oko struka služi da se veći deo tereta prenese sa leđa na kukove, pošto se podrazumeva da su stvari koje trkač sa sobom nosi relativno lagane za ovo ne postoji potreba (iako je neki modeli imaju), stabilnost se postiže pomoću dve elastične poprečne trake koje prelaze preko grudi i spajaju levi i desni kaiš, držeći tako ranac u mestu. Ove dve trake, pored toga što su podesive, uz to su i klizne tako da svako može da nađe savršenu poziciju za njih i omogući dobro prijanjanje. Drugi sistem nalazi se pri vrhu kaiševa i služi za njihovo zatezanje ili opuštanje, imajući u vidu da im zbog funkcionalnosti celog ranca dužina nije podesiva.

Glavna pregrada nalazi se u zadnjem delu i moguće ju je otvoriti za vreme trčanja bez skidanja jer je rajsferšlus postavljen na samom vrhu ranca. Iako prostor nije veliki (postoji i nešto veća verzija ovog ranca od 12 litara), dovoljan je da u njega stane kapa, rukavice, aparat, čeona lampa, cvikeri, rezervne čarape i još štošta što bi valjalo da se nađe pri ruci za vreme trka ili dužih treninga. Ono što je zanimljivo je da ova pregrada nije predviđena za šuškavac. Jakna za trčanje se nalazi sa spoljne strane, pametno smeštena u džepu koji formiraju ova pregrada i osnovni deo ranca koji se naslanja na leđa.

Na vrhu, u malom unutrašnjem džepu, nalazi se fino upakovana astro-folija koja služi da sačuva temperaturu trkača i zaštiti ga od ekstremne hladnoće ili toplote u slučaju da nije u stanju da se skloni na sigurno i ostane izložen na otvorenom – proizvođač je očigledno vodio računa o svemu.

Glavna pregrada u zadnjem delu rancaAstro-folija kao sastavni deo ranca

Džep za šuškavac koji se nalazi sa spoljne straneZapakovan i pripremljen šuškavac

Na bokovima, sa leve i desne strane, nalaze se još dva manja džepa, dovoljno velika samo za energetske gelove, čokoladice, suvo grožđe i slične izvore energije za vreme trčanja, lako dostupna bez zaustavljanja ili skretanja pogleda.

Poslednji praktični element ranca su držači za štapove koji se koriste na teškim i strmim planinskim terenima, i koji omogućavaju da trkač u svakom trenutku u kojem ih ne koristi ima slobodne ruke.

Bočni džepovi na rancuDržači za štapove omogućavaju njihovo nošenje ukoliko trenutno nisu potrebni

Sve stvari za koje se našlo mesto u rancu od 5 litara

Kao što je pomenuto, rančevi za trčanje imaju specifičan sistem za hidrataciju koji omogućava lako i efikasno uzimanje vode bez korišćenja flašica. U unutrašnjosti ranca nalazi se poseban odeljak u koji se stavlja jedinstvena kesa, takozvana „bešika“ (u slučaju pomenutog ranca u pitanju je kesa zapremine 1,5 litara) koja je putem creva povezana sa spoljašnjošću ranca i završava se u visini glave trkača, tako da je moguće jednostavno uzimanje vode bez angažovanja ruku. Ovo je jako bitno na planinskim trkama kada se u rukama obično nalaze štapovi koji omogućavaju lakše kretanje po takvom terenu.

U Salomonovom slučaju, za razliku od većine drugih ranaca, crevo koje je povezano sa kontejnerom za vodu prolazi sa donje strane, uz jedan od kaiševa, do visine usta i tako omogućava prirodniji položaj glave prilikom uzimanja tečnosti.

Pored toga što se „bešika“ nalazi u posebnom delu ranca, ona je okružena izolirajućim materijalima koji omogućavaju da tečnost što duže zadrži svoju temperaturu u kontaktu sa trkačem, istovremeno joj pružajući antibakterijsku zaštitu.

Kontejner za vodu u posebnom delu rancaSistem u kojem se crevo pruža uz kaiš ranca

Rančevi za trčanje su upravo to – rančevi koji omogućavaju da se trčanje odvija što lakše i jednostavnije, i nisu namenjeni za nošenje rezervnih stvari, iako bi veći modeli mogli i za to da se koriste. Oni imaju specifičnu funkciju pogotovo na planinskim ultramaratonima, trkama koje se odvijaju tokom celog dana na velikim nadmorskim visinama, na kojima je dodatna oprema neophodna kako bi se ostvarili najbolji mogući rezultati, i njihova praktičnost za rekreativce na običnim treninzima je dosta ograničena. Ono što je većini rekreativaca neophodno – način da spoje treninge sa drugim obavezama tako što će poneti rezervnu odeću sa sobom, oni u većini slučajeva ipak ne pružaju, i za to su pogodniji rančevi nešto veće zapremine pravljeni za planinare ili trekkere koji opet obezbeđuju dovoljnu stabilnost da se koriste i na ovaj način. Prilikom kupovine najbitnije je obratiti pažnju na tri faktora:

  • Udobnost – nosićete ga na svakakvom terenu, obično van uređenih staza, preko tanke majice, i on mora, osim stabilnosti koja se podrazumeva, da bude i dovoljno mek, lagan i da vam pruža mogućnost da normalno dišete i budete pokretni. Ne zaboravite – rančevi za trčanje su napravljeni kako bi bili prilagođeni toj vrsti aktivnosti, rančevi konstruisani za nešto drugo umeju da budu dosta grubi i tvrdi u poređenju.
  • Zapremina – budite svesni za šta ga koristite. Ukoliko vam je potreban samo za šuškavac u slučaju da padne kiša, možete uzeti neki manji model. U slučaju da planirate trčanje sa ili na posao, ili između obaveza, biće vam neophodan prostor za odelo, cipele, veš, peškir… Planirajte unapred.
  • Praktičnost – više od svega ranac treba da bude praktičan. Ukoliko zbog svake sitnice morate da stanete i skinete ga kako biste ga otvorili i pretražili jer ima samo centralnu pregradu, to ubija svaku poentu njegovog nošenja na trčanje. Obratite pažnju na bočne džepove, male pregrade, prostor za vodu i mobilni telefon… ovo su samo neke od stvari po kojima se dobar ranac razlikuje od prosečnog.

[youtube id=“kYRXghz7AWg“ width=“620″ height=“360″]

Prethodno Šta je bitnije - vrsta tečnosti ili njena temperatura?
Sledeće Zbog čega jedemo više nego što nam je potrebno? - I deo