Kako da se zaštitite od bolesti nakon trke?


Bezalkoholno pivo je optimalan izbor za trkače

U jučerašnjem tekstu videli smo da su trkači koji prate intenzivne programe priprema često podložni bolestima jer snaga njihovog imunog sistema opada sa porastom nedeljne kilometraže i težine treninga. Ovo posebno važi za maratonce neposredno nakon trke kod kojih je prisutan i porast hormona stresa koji dodatno ublažavaju odbrambenu reakciju organizma. Najnovija istraživanja pokazuju da uzrok bolesti gornjih disajnih puteva najverovatnije nije infekcija kao što se ranije smatralo već alergijska reakcija ili upala, ali to još uvek ne daje odgovor na pitanje na koji način da ojačamo svoj imuni sistem i smanjimo verovatnoću da dane namenjene odmoru i oporavku provedemo bolesni u krevetu.

Raznoliko voće je odličan izvor polifenola

Odgovor na to pitanje mogao bi da se nalazi u polifenolima. Polifenoli su organska jedinjenja koja se u prirodi nalaze u mnogim biljkama i imaju brojne antioksidativne, antiinflamatorne, antialergijske, antiviralne i druge karakteristike koje pozitivno utiču na imuni sistem i sprečavaju razvijanje bolesti. Mogu se naći u zelenom čaju, grožđu, naru, jabukama, brusnici, kikirikiju, peršunu i ogromnom broju drugih lako dostupnih proizvoda. Pa ipak, problem je što je njihovo dejstvo veoma lako dokazati u laboratorijskim uslovima, dok su klinička ispitivanja na ljudima davala promenjive rezultate.

Uzmimo primer kvercetina, polifenola koji se može naći u velikim količinama u kori jabuka. Pre nekoliko godina jedna studija na miševima pokazala je da dodavanje kvercetina ishrani ovih životinja čini da njihova izdržljivost za vreme trčanja značajno poraste u odnosu na one koji su bili u kontrolnoj grupi. Međutim više od deset kasnijih studija nad ljudima nije uspelo da ponovi te rezultate i pokaže koristi koje bi atletičari mogli da imaju od njegove konzumacije. Očigledno je da trčanje maratona i stres kroz koje prolazi naše telo za vreme treninga predstavlja jedinstvenu kombinaciju faktora koji zahtevaju i veoma specifičan tretman, na koji najveći broj proizvoda nije u stanju da odgovori.

Međutim, zahvaljujući nemačkim naučnicima, možemo reći da smo korak bliže „leku“. A odgovor se krije, ni manje ni više nego u pivu. Bezalkoholnom pivu da budemo precizniji.

Grupa trkača koja se spremala za Minhenski maraton i pristala da učestvuje u eksperimentu, dobila je zadatak da tri nedelje pre trke i dve nedelje nakon nje svakodnevno pije ne male količine bezalkoholnog piva – otprilike litar do litar i po, iliti dve do tri krigle. Ali istina je da je samo pola maratonaca dobijalo pivo, druga polovina je dobijala placebo sličnog ukusa kako bi se uočile eventualne razlike u njihovim rezultatima u nedeljama koje predstoje.

Ono što su naučnici merili je nivo leukocita u krvi kao pokazatelja upale i reakcije imunog sistema, a trkači su takođe imali obavezu i da prijave eventualnu prehladu ili bolest gornjih disajnih puteva u danima nakon trke. Ideja je da ukoliko bezalkoholno pivo zaista ima pozitivne efekte na imuni sistem, reakcija organizma trebalo bi da bude blaža, odnosno broj leukocita snižen. Takođe, ukoliko postoji određeno antialergijsko ili antiinfektivno dejstvo, broj prijavljenih bolesti morao bi biti manji.

Kao što se pretpostavljalo, oni koji su za vreme eksperimenta pili bezalkoholno pivo mnogo ređe su se razboljevali, čak 3.25 puta ređe od onih koji su uzimali placebo. Ne samo to, već su i pokazivali manje znakova upale neposredno nakon trke, a broj leukocita im je bio za 20% niži – pokazatelj generalno jačeg imunog sistema.

U intervjuu časopisu The New York Times povodom rezultata studije, dr Johannes Scherr, vođa eksperimenta izjavio je:

Ovi efekti su bitni, jer ako je telo maratonca manje otečeno i upaljeno nakon trke, i ne razboli se, može se brže oporaviti i vratiti treninzima nego što bi inače mogao. Može se spekulisati i da bi treninzi mogli biti češći a pauze između onih intenzivnijih kraće bez većih posledica kod onih koji konzumiraju pivo.

Na koji način bezalkoholno pivo ublažava posledice napornog maratonskog treninga i trke još uvek se ispituje ali skoro sigurno ima veze sa velikom količinom različitih polifenola, hemijskih supstanci koje se mogu pronaći u mnogim biljkama, i koje suzbijaju virusnu replikaciju i pozitivno utiču na urođeni imuni sistem.

Alkoholno pivo takođe je prepuno polifenola – čak i više od bezalkoholnog – ali ima tu osnovnu manu što sadrži alkohol. Još uvek nam nije poznato da li sporedno dejstvo alkohola neutrališe pozitivne efekte koje izazivaju polifenoli, ali čak i da to nije slučaj, nemoguće je piti litar do litar i po piva dnevno i imati podjednako dobre rezultate, čak ni održati isti nivo intenziteta treninga.

Moguće je unositi velike količine polifenola i iz druge hrane, kao recimo aronije i manguste, ili iz nara i grožđa, ali sa ovom hranom ne unosite i minerale, ugljene hidrate i tečnost, tako da je bezalkoholno pivo ipak najoptimalnije.

Bezalkoholno pivo je optimalan izbor za trkače

Pivopije među maratoncima, a ima ih, verujte, verovatno će jedva dočekati da na svojoj koži ispitaju efekte i alkoholnog piva na performanse i postmaratonski oporavak. Ali dok ne sačekamo njihove rezultate, a verujem da će studija biti duga i detaljna, ostaje nam da pratimo primer nemačkih trkača i u danima pred trku i nakon nje nazdravimo uz kriglu piva, čak i ako je to pivo bezalkoholno. Osim naravno ono odmah nakon prolaska kroz cilj. To vam niko neće i ne može zameriti…

Prethodno Zašto se često razbolimo nakon trke?
Sledeće Pokrenuti se je bolje nego napredovati