Kako da se najlakše rashladite na treningu?


Nošenje vode sa sobom može značiti više od proste hidratacije

Leto i temperature preko 30 stepeni obično teraju trkače da svoje treninge pomere kasno uveče ili veoma rano ujutru kako bi oni bili koliko-toliko prijatniji. Međutim, u praksi to ne može uvek biti slučaj. Trčanje je najčešće uslovljeno drugim obavezama u toku dana – poslom, porodicom, tako da smo prinuđeni da ga ili prebacimo na traku u zatvorene prostorije, ili da nađemo kreativan način da spustimo temperaturu tela i zaštitimo se od toplote. U potrazi za njim neki su otišli tako daleko da stavljaju kocke leda ispod kačketa ili hladne obloge na vrat i sa njima trče, ali naučnici sa univerziteta Stanford došli su do veoma jednostavnog rešenja koje čini se da pomaže trkačima da u potpunosti eliminišu negativne posledice treninga na visokoj temperaturi i omogućava im da izvuku maksimum iz njih.

Nošenje vode sa sobom može značiti više od proste hidratacije

Osobe koje su bile testirane imale su bolju prisutnost treninzima (98% u odnosu na 80%) u poređenju sa kontrolnom grupom, brže su završavale test šetnje i vežbi, obim struka im je bio manji, kao i krvni pritisak, puls u mirovanju im je bio niži i generalno su mnogo više poboljšale svoj aerobni kapacitet. A test – jednostavno nošenje hladne flašice sa vodom na trening.

O čemu se zapravo radi? Odavno je primećeno da nošenje prsluka koji rashlađuje i slične opreme pomaže da se sporije diže temperatura tela što opet znači odlaganje umora, poboljšanje performansi i manji subjektivni osećaj napora. Ovo je posebno bitno kod gojaznih osoba koje, osim što imaju veću potrebu za vežbanjem, imaju i sloj masnih naslaga koji sprečava odavanje suvišne toplote. Zbog toga su osobe u ovoj grupi (žene sa višim procentom telesnih masti, 30-45 godina) podvrgnute testu tokom kojeg je jedan broj u ruci nosio napravu koz koju je strujala rashlađena voda, dok je kod drugog strujala voda na sobnoj temperaturi. Rezultati su već pomenuti – bolje performanse i vreme provedeno treningu, kao i veći efekti od ostvarenog treninga oličeni u boljem izgledu i manjem umoru nakon njega. „Da bi ostvarili iste rezultate dovoljno je samo da zaledite flašicu sa vodom koju biste nakon toga poneli sa sobom na trčanje“, navodi Stacy Sims, autorka studije.

Znači li to da je flašica sa vodom dovoljna zaštita od sunca – naravno da ne. I dalje je potrebno preduzeti sve mere predostrožnosti – laki materijali koji „dišu“ svetlih boja, kačket na glavi, naočare za sunce, zaštitna krema sa faktorom od bar 30, dobra hidratacija… ali ledena voda može biti upravo onaj faktor koji od prenapornog treninga napravi prihvatljiv. U sezoni kada se nošenje flašice sa sobom preporučuje i podrazumeva to zaista deluje kao jednostavan izbor.

Prethodno 15. juna u 5h
Sledeće IV Ultimate Nutrition Trka prijateljstva - Izveštaj