Kako da jednostavno izgledate zdravije i privlačnije?


Recept za zdraviji i privlačniji izgled - više voća i povrća

O zdravstvenim koristima redovne konzumacije voća i povrća dosta se piše, doduše obično u dosta nejasnom kontekstu subjektivnog osećaja ili laboratorijskih rezultata, ali naučnici sa univerziteta St. Andrews u Škotskoj otkrili su karakteristiku ishrane svežim proizvodima koja ne samo da je merljiva, već je i vidno primetna.

U studiji koja je trebalo da ustanovi navike u ishrani studenata, tačnije promene u njoj u periodu od šest nedelja, 35 subjekata je u tri navrata ispitivano o hrani koju najčešće konzumiraju i koji procenat nje čini voće i povrće. Paralelno sa upitnikom koji su popunjavali učesnicima studije je merena i boja kože, tačnije svetlina kože i crveni i žuti pigmenti u njoj, u pokušaju da se napravi veza između boje i vrste ishrane. Naime primećeno je da su pigmenti koji su prirodno sastavni deo voća i povrća – karotenoidi, isti oni koji se nalaze i u koži i utiču na njenu nijansu. Nikakav pritisak nije vršen na studente da promene ili modifikuju svoje navike, ali su neki to spontano ipak uradili.

Recept za zdraviji i privlačniji izgled - više voća i povrća

U pomenutom periodu od šest nedelja uspostavljena je direktna veza između količine konzumiranog voća i povrća i tamnije nijanse kože usled povećane koncentracije pigmenata u njoj, barem iz ugla aparata – spektrofotometra, kojim su merenja vršena. Međutim, izazov za istraživače bio je u tome da pronađu onaj nivo razlike u boji koja će biti primetna golim okom, i kojoj količini konzumiranog voća i povrća ona odgovara. Cilj je bio odrediti da li povećana konzumacija voća i povrća ima vidljive efekte i kakav utisak to ostavlja na druge ljude.

Na osnovu prikupljenih podataka istraživači su napravili po 22 fotografije žena i muškaraca kojima je boja kože digitalno izmenjena tako da odgovara određenoj količini voća i povrća u ishrani, a zatim su po dve pokazane studentima sa molbom da odrede koja izgleda zdravije, i, u odvojenom eksperimentu, privlačnije. Tamnija boja kože je prirodno povezana sa zdravijim i atraktivnijim izgledom, ali je pitanje bilo kada ta razlika postaje očigledna.

Po rezultatima istraživanja taj odgovor je 2,9 porcije dnevno za zdraviji izgled i 3,3 za privlačniji. To znači da je dovoljno dnevno jesti oko tri porcije voća i povrća više nego obično kako biste primetno izgledali zdravije i atraktivnije. Imajući u vidu da je preporuka za osobu koja dnevno troši oko 2.000 Kalorija devet porcija voća i povrća (bez krompira, samostalno ili u okviru obroka), odnosno da se za veličinu porcije uzima pola šolje (što je oko 125ml), to je količina koja se nikako ne može smatrati prevelikom ili nedostižnom. Neophodno je samo pažljivo odabrati vrstu, previše sveže šargarepe u ishrani, recimo, i boja kože može postati neprirodno i nezdravo narandžasta!

I zato sledeći put kada pogledate u ogledalo i poželite crvenije usne, tamniji ten i sjajniju kožu, rešenje se možda ne krije u neseseru sa šminkom već u činiji sa voćem u kuhinji.

Prethodno Mali saveti za mršavljenje
Sledeće Zašto će vas kupovina patika za trčanje usrećiti više od kupovine automobila?