Kad voliš trčanje za sve (državne) pare


Sporna staza u Zagrebu i neraščišćeni prilazi školi

Kontroverzni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poznat je kao veliki ljubitelj trčanja, a iza sebe ima i maraton koji je završio za nešto manje od četiri i po sata. Međutim njegova ljubav prema trčanju je nešto što je ovoga puta izazvalo skandal, kada se otkrilo da je svoj politički uticaj iskoristio kako bi sebi što više olakšao treninge.

Sporna staza u Zagrebu i neraščišćeni prilazi školi

Sneg koji je prethodnih dana pao u regionu izazvao je velike probleme, neprohodne ulice i saobraćajni kolaps, a to nije bilo primetnije nigde više nego u velikim gradovima, čije službe nisu uspele adekvatno da odgovore na ono što se od njih očekuje, a u nekim situacijama su i u potpunosti zakazale. Zbog toga i ne čudi bes stanovnika Zagreba kada se saznalo da je u trenutku najvećeg snega, dok je pokrivač iznosio preko 40 centimetra a većina gradskih ulica bilo zavejano, uposleno oko dvadeset komunalaca da u jednom školskom dvorištu ručno raščiste tartansku stazu koju za trčanje koristi gradonačelnik Bandić.

I kao da to samo po sebi nije bilo dovoljno da uzburka strasti, odgovornima u školi je naloženo da učenike drže dalje od staze kako ne bi na nju nanosili sneg, a komunalci se nisu udostojili ni da očiste prilaz školi na kojem se u međuvremenu stvorila poledica i koji je postao opasnost kako za decu tako i za njihove roditelje.

Na optužbe da je privatizovao gradske službe kako bi udovoljio sebi i svom hobiju Bandić nije lično odgovorio, ali je administrator njegove fejsbuk stranice u njegovo ime izjavio da gradonačelnik ni u jednom trenutku nije tražio da se ukloni sneg sa staze za trčanje, već da su komunalne službe to samoinicijativno uradile kako bi mu se zahvalile što je prethodne dane proveo sa njima na terenu prateći napredak čišćenja gradskih ulica, što je izazvalo još burniju reakciju javnosti.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da trčanje gradonačelnika Zagreba izazove skandal. 19. maja 2007., nakon istrčanog maratona „Trčimo Gospi“ od Gruda do Međugorja, Bandić je istog dana prisustvovao utakmici u Zagrebu. Na osnovu njegovog vremena na cilju novinari su utvrdili da nije ni na koji način mogao da stigne do Zagreba na vreme a da tom prilikom značajno ne prekrši ograničenje brzine koje važi na hrvatskim putevima.

S obzirom na to da su ovo dva u čitavom nizu skandala i afera u kojima je učestvovao Bandić, može se slobodno pretpostaviti da je ljubav prema trčanju samo deo, nazovimo ga „živopisnog“, karaktera zagrebačkog gradonačelnika, ne i uzrok njegovog ponašanja.

Prethodno Staze zdravlja na Košutnjaku
Sledeće Poljubi slavljenicu, bre! - Galerija fotografija