Istezanje – rešenje za stres na poslu


Da li se zbog kancelarijskog posla i sati provedenih za kompjuterom osećate pod stresom? Jednostavna vežba istezanja s vremena na vreme mogla bi mnogo da učini za vaše mentalno i fizičko zdravlje, smanji vam anksioznost i poveća osećaj zadovoljstva na radnom mestu.

stretches-for-the-office

Grupa španskih istraživača sprovela je eksperiment nad zaposlenima u jednoj kompaniji koji su se bavili kancelarijskim poslom i veći deo dana provodili u sedećem položaju, za kompjuterom ili na telefonu. Polovina radnika dobila je zadatak da nakon posla izvede jednostavnu rutinu istezanja od desetak minuta, dok je druga polovina, koja je služila kao kontrolna grupa, nastavila sa normalnim obavezama u toku radne nedelje.

Nakon tri meseca njihovi rezultati su upoređeni i prosto je neverovatno koliko su bili različiti imajući u vidu dužinu vežbanja koja je bila u pitanju.

Kako su istraživači zabeležili u izveštaju:

Kratak program istezanja bio je efikasan za smanjivanje nivoa anksioznosti, bolova i iscrpljenosti, kao i za podizanje vitalnosti, mentalnog zdravlja i uopšteno zdravlja i fleksibilnosti.

Desetak minuta dnevno na kraju radnog vremena bilo je dovoljno da se značajno smanji ne samo stres prouzrokovan poslom, već i fizička bol kao posledica dugog sedenja u istom položaju.

U zaključku, španski istraživači preporučuju organizacijama i zaposlenima organizovanje nekog oblika zajedničkog istezanja ili vežbanja kao bitnog dela radnog dana, jer se na taj način ne samo povećava zadovoljstvo radnika već i podiže produktivnost i smanjuju troškovi zdravstvene zaštite. Pa opet, čak i ako nadređeni ne vide u tome direktan interes kompanije ili je to previše „komplikovano za sprovođenje“ (što naravno nije slučaj kao što se može videti na primeru Japana gde je to deo svakodnevice i na neki način tradicionalni ritual), ništa vas ne sprečava da sami s vremena na vreme ustanete i istegnete se kako biste sprečili negativne posledice produžene neaktivnosti.

Ova kratka joga rutina ima kao ideju upravo to – da vas pokrene, aktivira vam one mišiće koji su neaktivni u toku radnog dana, ispuni vas energijom i oslobodi od stresa.

[youtube id=“8bZ9z6BBMVY“ width=“620″ height=“375″]

Prethodno Trčanje za bicikliste (i obrnuto)
Sledeće Jedan Nula Nula Nula