Isplati li se uzimanje multivitamina?


Multivitamini ne mogu biti zamena za zdravu ishranu

Australijska organizacija za zaštitu potrošača „Choice“ (Izbor) sprovela je istraživanje čiji je zaključak da zdrave osobe koje imaju izbalansiranu ishranu i u isto vreme uzimaju multivitaminske suplemente nepotrebno troše novac na njih. Iako ponekad postoje klinički dokazi koji podržavaju uzimanje određenih dodataka, doze u njima su obično nedovoljne da bi imale ikakvog pozitivnog efekta, navodi se u izveštaju.

„Ukoliko imate zdravu ishranu i ne pripadate grupi sa posebnim nutricionističkim potrebama, velika je verovatnoća da bacate novac na njih“, izjavila je Ingrid Just, potparolka organizacije. „Za 20 do 70 centi (australijskih, približno 20-70 rsd, prim. ured.) dnevno za proizvode koje smo ispitivali, zabrinuti za svoje zdravlje mogu potrošiti i nekoliko stotina dolara godišnje jednostavnim uzimanjem dnevne pilule.“

Multivitamini

Po njenim rečima problem predstavljaju proizvođači i način promocije koji nije prvenstveno u službi potrošača. „Marketinške poruke, često podržane od strane poznatih sportista visokog profila, ostavljaju utisak da su nam svima neophodni multivitamini kako bismo bili zdravi i u dobroj formi.“ Sa druge strane ponekad se stvara veštačka segmentacija tržišta kako bi se određeni proizvodi približili specifičnim grupama iako između njih ne postoji bitna razlika. „Primer marketinške segmentacije su Bioglan multivitamini za devojčice i dečake. Ovi proizvodi su identični, jedina razlika je što je na jednom pakovanju Diznijeva princeza, a na drugom karakteri iz animiranog filma „Automobili“ (Cars).“

Drugi veliki problem su imena i etikete koje nisu najjasnije i mogu delovati zbunjujuće. Iako pojedinačna pilula ne predstavlja dozu koja je opasna po zdravlje, kombinacija različitih suplemenata mogla bi biti. Do ovoga dolazi jer ne postoji univerzalno slaganje oko imena sastojaka, tako da bi negde vitamin B3 mogao biti označen svojim hemijskim imenom niacin, što je za laika lako da previdi. Takođe, doze na etiketama često nisu ispisane u obliku procenta preporučenog dnevnog unosa (RDI) što otežava snalaženje potrošačima i povećava rizik po zdravlje. „Postoje dokazi da velike količine vitamina A povećavaju rizik od raka pluća“, napominje dr Trent Watson, potparol Dijetetičke asocijacije Australije. „Velike količine gvožđa kod trudnica usporavaju apsorpciju cinka. Najčešći oblik trovanja kod dece je trovanje gvožđem“, dodaje Tim Crowe, profesor u školi za nauku vežbanja i nutricionizma univerziteta Deakin.

Pa i pored svega, postoje određene grupe koje mogu imati koristi od uzimanja određenih dodataka ishrani i kojima se to čak i preporučuje, naravno uz konsultaciju sa lekarom. Te grupe uključuju:

  • Trudnice i žene koje pokušavaju da zatrudne (mesec dana pre začeća i tri meseca nakon): Folat ili folna kiselina (vitamin B9)
  • Ljudi sa ograničenim izlaganjem dnevnoj svetlosti kao što su institucionalizovane osobe i osobe vezane za krevet, kao i tamnopute osobe i žene pod velom: Vitamin D
  • Osobe na striktnoj veganskoj dijeti i stare osobe koje se slabo hrane ili ne apsorbuju dovoljno nutricijenata iz hrane: Vitamin B12
  • Osobe na restriktivnim dijetama, uključujući one sa poremećajima u ishrani, alergijama ili netolerancijom na određenu vrstu hrane, kao i osobe sa niskim dnevnim unosom kalorija: Suplemeti uz konsultaciju sa lekarom a prema prirodi dijete

Za ostale, mnogo bolji izbor je zdrava i raznovrsna ishrana. „Postoje dobri dokazi koji sugerišu da ukoliko vitaminski ili mineralni suplement nadoknađuje nedostatak biće blagotvoran“, navodi Watson, „ali osim nekoliko specifičnih situacija ili grupa ljudi, većina koja ima izbalansiranu ishranu nema potrebu za dodacima. U zapadnom svetu čak i oni koji nemaju tako dobru ishranu obično imaju adekvatnu, i nije neophodno uzimati multivitamine generalno radi zdravlja.“

Multivitamini ne mogu biti zamena za zdravu ishranu

Multivitamini mogu imati uticaj i na više od vašeg novčanika. Po nutricionistkinji Rosemary Stanton, „mogu doprineti da se zanemare zdravi prehrambeni izbori“, a to dugoročno može imati posledice na zdravlje.

Zdrava hrana ima nekoliko velikih prednosti u odnosu na suplemente:

  • Za razliku od multivitamina, zdrava hrana sadrži supstance kao što su vlakna i polifenoli, koji pomažu u zaštiti protiv raka, dijabetesa i oboljenja srca.
  • Zdrava hrana takođe sadrži mnoštvo drugih supstanci – za mnoge od kojih i ne znamo – koje pomažu vitaminima i mineralima da budu apsorbovani u telo i vrše svoju funkciju u ćelijama.
  • I konačno, zdrava hrana često sadrži vitamine i minerale u različitim oblicima, koji se jedni od drugih razlikuju u njihovoj sklonosti da budu apsorbovani u telo (poznato kao bioraspoloživost). Vitamin E se u prirodi javlja u osam različitih oblika, na primer, ali suplementi obično sadrže samo jedan.

Izračunajte sopstvene dnevne potrebe za različite vitamine i minerale na sajtu Nacionalnog saveta za zdravlje i medicinsko istraživanje Australije.

Prethodno Olimpijsko srce
Sledeće Može li se mršaviti vežbanjem?