Indeks telesne mase i građa šampionki


Juče smo govorili o građi i indeksu telesne mase olimpijskih šampiona. Na njihovom primeru videli smo da BMI nije najbolji pokazatelj gajaznosti ili neuhranjenosti ljudi jer se na profesionalnim sportistima najbolje primećuje koliko je on pod uticajem sporta kojim se bavimo i da uopšte ne mora biti ograničavajući faktor. Naprotiv…

Kod devojaka je slična priča, toliko slična da je u nekim segmentima gotovo identična. Po dve „najgojaznije“ i „najneuhranjenije“ šampionke iz istih su sportova kao i muškarci. Slično je pravilo da su takmičarke iz sportova u kojima se zahteva snaga teže, da su takmičarke u sportovima izdržljivosti lakše a da se one od kojih se zahteva eksplozivnost i agilnost nalaze negde na sredini spektra.

Muškarci su generalno mišićaviji od devojaka, u svakom sportu. To znači da su sve devojke pomerene ka nešto nižem BMI-u. Tako dok je u kategoriji neuhranjenih bilo samo dva muškarca, kod devojaka ih ima čak devet. I zanimljivo je da se sve dugoprugašice nalaze upravo u ovoj grupi.

Takođe, dok je u kategoriji „preterana masa“ i „gojazni“ bilo čak 10 muškaraca, kod žena se u te dve grupe nalaze samo četiri šampionke.

Gojazni: BMI > 30

Zhou-Lulu

Kineska dizačica tegova Zhou Lulu ima najveći indeks telesne mase od svih sportista, veći i od svih muških šampiona. Kao i kod Behdad Salimia, njen BMI iznad 40 svrstao bi je u ekstremno gojazne osobe. Zhou ne samo da je u Londonu osvojila zlato u svojoj kategoriji već je to učinila uz svetski rekord od 333 kilograma. Ona sama teška je čitavih 133 kilograma.

Dosta iza nje, ali u istoj kategoriji nalazi se i Valerie Adams, novozelandska bacačica kugle, dvostruka olimpijska i trostruka svetska šampionka, uz po dve zlatne medalje sa igara Komonvelta i Svetskih prvenstava u zatvorenom.

Preterana masa: BMI 25-29,9

Sandra-Perkovic

Dalje na listi nalaze se dve sportistkinje slovenskog porekla – Ruskinja i Hrvatica. Natalia ne samo da je olimpijska šampionka, već je u međuvremenu postala i evropska na takmičenju koje se održalo ove godine u Tbilsiju.

Iza nje je mlada Zagrepčanka Sandra Perković. Sandra je u sezoni 2011. bacila hitac dug 69,99 metara ali joj je on kasnije poništen zbog nenamernog uzimanja nedozvoljenih supstanci, iako na tom takmičenju zvanično nije bila pozitivna. Da je bio priznat, bio bi to najbolji hitac u ovom sportu u proteklih 12 godina.

Idealna masa: 18,5-24,9

al

U ovoj kategoriji se nalazi najveći broj sportistkinja. Među njima možete naći skoro sve sprinterke, kao i najveći broj atletičarki. Verovatno najpoznatija imena nalaze se upravo u ovoj grupi – skijašica Lindsey Vonn, teniserka Serena Williams i sprinterka Allyson Felix. Tako je, iako deluje dosta mišićavo, Serena Williams zapravo ima idealnu građu što se tiče devojaka.

Posebno zanimljiv je slučaj Yuliye Zaripove, koja u poređenju sa drugim srednjeprugašicama ima relativno visok BMI od 22,7, viši recimo i od svih sprinterki. Primera radi, u istoj grupi je još samo trkačica na 800 m, Mariya Savinova, sa BMI-om od 20,3. To je međutim nije sprečilo da postane evropska, svetska i olimpijska šampionka u periodu od 2010. do 2012.

Neuhranjeni: BMI < 18,5

Elena-Lashmanova

U najnižoj kategoriji nalaze se sve dugoprugašice, jedna srednjeprugašica, jedna skakačica u vis i šampionke iz tri sporta u kojima je neophodna velika agilnost – skokovi u vodu, gimnastika i umetničko klizanje.

Poslednja na listi je, kao i kod muškaraca, šampionka u dugom hodanju. I kao i kod muškaraca, ona je tri puta lakša od najteže devojke na ovoj listi, dizačice tegova Zhou Lulu. Mlada Ruskinja visoka je 170 cm i na ovom spisku ima 50 kilograma, mada po njenoj vikipedija stranici ima još manje, 48 kg, što odgovara BMI-u od samo 16,6! To je međutim nije sprečilo da na svom debiju na Olimpijskim igrama osvoji zlatnu medalju uz novi svetski rekord.

Na primeru devojaka može se videti da je njihova građa pod još jačim uticajem sporta kojim se bave od muškaraca. Priča je čak donekle i obrnuta, dok smo kod muškaraca govorili o tome da visoka masa ne mora predstavljati problem za profesionalno bavljenje sportom, kod devojaka možemo videti da upravo sa nižom masom dolaze rezultati, pogotovo u trčanju. U svakom slučaju, pogrešno je razmišljati o svojoj težini kao o ograničavajućem faktoru.

Ostaviću vas da sami donesete svoje zaključke. Ideali lepote koji su nam na neki način nametnuti i od nas traže da im se prilagodimo pogrešni su makar koliko i ideja da je za uspešno bavljenje sportom neophodno posedovati određenu građu. Da završim na isti način kao i prethodni tekst – živite zdravo, hranite se raznovrsno, vežbajte, i ostavite druge da brinu o obimu struka i težini na vagi.

Prethodno Indeks telesne mase i građa šampiona
Sledeće Intervalni trening brzine