Indeks telesne mase i građa šampiona


Šta nam naš indeks telesne mase iliti BMI može reći o našem zdravlju? Nekada mnogo, nekada praktično ništa. BMI se u svetu koristi kao merilo gojaznosti, a to znači da se na osnovu njega procenjuje vaš rizik od raznih oboljenja kardio-vaskularnog sistema, potreba za mršavljenjem i bavljenjem fizičkom aktivnošću i mnoge druge stvari. Međutim BMI ostaje nedorečen jer vam ne govori ništa o strukturi vaših kilograma, koji deo nje predstavljaju masne naslage, a koji čista mišićna masa.

Zamislite vrhunskog sportistu u nekom od sportova u kojima je bitna snaga i velika mišićna masa – dizače tegova ili bacače kugle. To je osoba koja je ceo život provela baveći se sportom, jačajući srce i pluća, hraneći se na način kako bi svoje masne naslage svela na minimum, a po indeksu telesne mase koji je naravno visok, bila bi smeštena u istu kategoriju kao neko ko je ceo život proveo na kauču, ispred TV-a proždirući picu i hamburgere.

Da li je to realno? Naravno da nije.

Iz tog razloga sajt Runner’s World objavio je listu vrhunskih sportista, šampiona u svojim kategorijama, od kojih bi neki zbog svoje građe i merila usvojenih od strane zdravstvenih organizacija bili poslati na dijetu ili na gojenje, u zavisnosti u kojem delu spektra se nalaze, umesto na Olimpijske igre.

Gojazni: BMI > 30

Behdad-Salimi

Listu predvodi iranski dizač tegova i osvajač zlatne olimpijske medalje Behdad Salimi, koji bi sa indeksom telesne mase od čitavih 41,6 trebalo da bude svrstan u ekstremno gojazne. Za njim dolaze bacači (kugle, diska, kladiva) i jedan rvač. Svi oni imaju BMI veći od 30 što bi ih po svim merilima svrstalo u gojazne osobe, i svi do jednog osvojili su zlata na Olimpijskim igrama u Londonu.

Preterana masa: BMI 25-29,9

LeBron-James

Dalje na listi nalaze se sportisti sa preteranom masom, odnosno kojima je BMI manji od 30 ali veći od 25. I dok bi se za neke sportove, kao što su boks i hokej, moglo očekivati da imaju vrhunske sportiste u ovoj kategoriji, neki su pravo iznenađenje, kao što je verovatno najbolji košarkaš današnjice i jedan od najboljih svih vremena, mišićavi LeBron James. Kao i u prethodnom slučaju, svi na listi su olimpijski šampioni, dvojica sa zimskih Olimpiskih igara u Vankuveru a ostali iz Londona.

Idealna masa: 18,5-24,9

Imaju li Mo Farah i Usain Bolt koristi od različitog odmora za vreme treninga

U ovoj grupi se naravno nalazi najveći broj sportista i skoro svi trkači i atletičari. I dok su Usain Bolt (100 metara) i Mo Farah (5000 metara) na različitim delovima ovog raspona (Boltu zapravo treba samo malo mišićne mase kako bi prešao u gojaznu kategoriju!), obojica su po svim merilima idealne građe, iako njihovi sportovi imaju potpuno drugačije zahteve. I na ovoj listi ima sportista iz Vankuvera i Londona, ali zajedničko za sve su zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Neuhranjeni: BMI < 18,5

Sergey-Kirdyapkin

Na dnu liste nalaze se dva dugoprugaša – maratonac i hodač. Iako je logično da se u kategoriji ispod 18,5 nalaze sportisti kojima velika mišićna masa zapravo odmaže za vreme njihovih takmičenja, i dalje je nerealno zamisliti da je potrebno tri Sergeya Kirdyapkina kako bi parilali težini jednog Behdada Salimia koji se nalazi na vrhu liste. Pa opet, njihove zlatne medalje podjednako su vredne i obojica su uložila podjednak trud kako bi do njih stigli.

Šta bi se moglo reći da je smisao ovog teksta? Verovatno to da kako izgledamo ne govori dovoljno o našim kvalitetima i da postoje mnogo bolja merila dobre građe, izgleda, kondicije i zdravlja od našeg odraza u ogledalu. Nerealno je reći da vaš izgled ne bi trebalo da vas zanima, ali nikako ne bi smeo da vas opterećuje. Živite zdravo, hranite se raznovrsno, vežbajte, i ostavite druge da brinu o obimu struka i težini na vagi.

Sutrašnji tekst na istu temu posvećujemo damama. Ili je bolje reći – šampionkama…

Prethodno I najveći drkadžija među trkačima na svetu je...
Sledeće Indeks telesne mase i građa šampionki