Imate problem sa povredama? Možda vam je potrebno više sna


Dužina sna je bolji pokazatelj verovatnoće povrede kod dece, čak i od vremena provedenog na treningu

Pokušavajući da otkrije faktore rizika od povrede vezane za bavljenje sportom među mladima, grupa istraživača sprovela je studiju u Dečijoj bolnici u Los Anđelesu i došla do zaključka koji nikako nije očekivala.

Dužina sna je bolji pokazatelj verovatnoće povrede kod dece, čak i od vremena provedenog na treningu

112 učenika, 54 dečaka i 58 devojčica koji su bili zbrinuti u ustanovi, popunilo je upitnik koji se ticao njihovih navika i aktivnosti, kao što je vreme posvećeno treniranju, broj sportova kojim su se bavili i slično, u pokušaju da se pronađe jedan činilac koji predstavlja najbolji pokazatelj verovatnoće povrede na sportskom terenu. Iako je logično pretpostaviti da bi taj faktor morao biti direktno vezan za sport kojim se osoba bavi, ili vreme provedeno u toj aktivnosti, rezultati su nedvosmisleno pokazali da je najbolji pokazatelj verovatnoće povrede kod dece – dužina sna.

A razlika nije uopšte mala. Deca koja svakodnevno dobijaju osam ili više sati sna imaju za čak 68 procenata manju šansu da se povrede za vreme bavljenja sportom. Neki drugi faktori kao što su pol, posedovanje ličnog trenera ili dužina treninga imali su mnogo manji uticaj.

Odavno je poznato da nedostatak sna ima negativan uticaj na kognitivne i motorne veštine što se može preneti na sportsko igralište. Takođe, spavanje kao odmor bitan je element oporavka i nedostatak ga može usporiti a samim tim i povećati rizik od obnove povrede ukoliko nije potpun. Nije još uvek potpuno jasno na koji način su dužina sna i verovatnoća povrede povezani, i neophodno je dodatno istraživanje u tom smeru, ali da ta veza postoji i da je izuzetno jaka, to je nedvosmisleno.

„Veliki je fokus kako u medijima, tako i u medicinskoj zajednici na pokušaj da se smanji broj sportskih povreda“, kaže dr Matthew Milewski, autor studije. „Većina truda je usmerena na pravu stranu, kako bismo bili sigurni da deca dobijaju pravi trening, da ne razvijaju pogrešnu tehniku ili se ne vraćaju u igru brzo nakon povrede. U budućnosti, bitan faktor na koji se nauka prevencije povreda mora fokusirati biće kvalitet sna.“

U istraživanjima koja su do sada obavljena na sličnu temu, dužina sna je uglavnom vezivana za sportske performanse, odnosno isticala se važnost sna kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. Kognitivna strana jednačine takođe se ticala načina da se oni postignu – sposobnost koncentracije, fokus, pregled igre, predviđanje poteza protivnika… Ovo je prvi put da se dužina sna pominje kao faktor rizika od povrede, iako to deluje sasvim logično i zdravorazumski. Kod dece, kod koje je potreba za snom izraženija, ovo pitanje postaje još bitnije.

Prethodno Časovi fizičkog vaspitanja ne čine decu aktivnijom
Sledeće Šta se čitalo prethodne nedelje - 05.11.2012.