I rezultat najnepotrebnijeg istraživanja u istoriji nauke je…


Trčanje po kiši

…trčanje kada je hladno i pada kiša je užasno!

U redu, priznajemo, neka istraživanja su toliko očigledna da nije potreban ceo tim naučnika i višenedeljne studije kako bismo došli do očekivanih rezultata, ali upravo u tome i jeste čar nauke – što na ovaj način potvrđuje nešto za šta svi mi instinktivno, duboko u sebi znamo da je istina, a ponekad, u nekim zaista izvanrednim okolnostima, i opovrgne nešto što je godinama, decenijama čak, uzimano zdravo za gotovo i nije dovođeno u pitanje.

Ovo je ipak prvi slučaj.

Trčanje po kiši

7 učesnika eksperimenta trčalo je u kontrolisanim uslovima na traci pola sata umerenim tempom sa i bez simuliranih padavina. Temperatura u oba slučaja bila je 5°C, a u situaciji simulirane kiše, količina padavina je bila 40 mm/h, što je ekvivalent kiše visokog intenziteta, pri kojoj možete očekivati da vam se natopi odeća i obuća, kao i da vam uslovi otežavaju trčanje.

Telesna temperatura trkača, kao i temperatura na površini kože bila je izraženo niža u uslovima padavina. Pored toga, brzina disanja i potrošnja kiseonika, kao i količina mlečne kiseline i noradrenalina u krvi bili su značajno viši. Povećana brzina disanja i potrošnja kiseonika znaci su da je potrebno više energije kako bi se održala ista brzina za vreme treninga kao na suvom, dok je količina mlečne kiseline u krvi pokazatelj većeg umora kao posledice težih uslova.

Noradrenalin je hormon koji se luči u stresnim situacijama. Njegovim lučenjem dolazi do ubrzanja rada srca, krvni sudovi se sužavaju, zenice šire i telo se priprema za reakciju poznatu kao „borba ili beg“. Prisustvo veće količine noradrenalina u krvi znači da je trčanje po kiši ne samo napornije nego i stresnije.

Kao što je već rečeno, ništa od ovoga ne bi se moglo nazvati neočekivanim, ali rezultati studije ne bi trebalo da postanu opravdanje da se preskače trening u danima kada se očekuju padavine. Stvari su uvek relativne, trčanje po kiši je možda napornije od trčanja po suvom, ali da li je stresnije od trčanja po jakom vetru? Da li je rizik od povrede veći nego prilikom trčanja po snegu i ledu?

Ukoliko svesno donesete odluku da ćete biti disciplinovani i držati se zacrtanog plana bez obzira na vremenske uslove, uskoro ćete na njih početi da gledate ne kao na prepreku da uspešno završite trening, već kao na spoljašnji faktor nad kojim imate malo ili nikakvu kontrolu, i zbog kojeg ne vredi da se posebno uzbuđujete ili potresate. Trening po kiši možda može biti naporniji nego po suvom, ali je zato zadovoljstvo nakon takvog treninga višestruko veće.

Prethodno Srećan Dan zaljubljenih uz Kupidonovu trku u donjem vešu
Sledeće Šta mladi rade kako bi izgledali bolje?