Hilzboro – Enfild, trka protiv zaborava


Pravda za 96

15. aprila 1989. godine dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji modernog fudbala, sigurno najveća u Velikoj Britaniji, koja je imala nemerljive posledice na samu igru, pravila sigurnosti na stadionima i jedan veliki fudbalski klub – Liverpul. Tog dana, kao posledica loše organizacije ulaska i kontrole mase od strane odgovornih službi, 96 Liverpulovih navijača poginulo je a 766 povređeno na stadionu Hilzboro za vreme utakmice polufinala FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Tragedija na Hilzborou

Problem je nastao kada su na već prepune tribine počele da ulaze hiljade Liverpulovih fanova koji su ostali van stadiona u Šefildu iako je utakmica u međuvremenu počela. U to vreme, zbog problema sa huliganima, svi stadioni u Engleskoj imali su podignutu metalnu ogradu čija je funkcija bila da spreči navijače da ulete na teren i prekinu utakmicu. Oni koji su pokušavali da uđu nisu imali način da vide šta se ispred njih dešava dok su oni već na tribinama, ne mogavši da pronađu izlaz zbog ograde, ostajali zgnječeni u masi koja je postajala sve veća i veća. Pritisak je bio toliki da se ogroman broj od 96 koliko je poginulo ugušio u stojećem položaju, na mestu gde su se nalazili, bez šansi da budu spašeni. Najmlađi od njih imao je samo 10 godina.

Istrage koje su usledile nakon tragedije dovele su do nekih od najvećih promena u standardima sigurnosti na stadionima u Britaniji, pre svega uklanjanju metalne ograde i isključivo sedećim mestima, ali nisu uspele da identifikuju odgovorne za ono što se desilo. Navijači Liverpula se i danas, 23 godine kasnije, osećaju izdanim, pogotovo imajući u vidu da je tragedija mogla biti izbegnuta da su se redari i policijske snage nalazili na propisanim položajima, kao i da je mnogo navijača moglo biti spašeno da je akcija pomoći bila brža i organizovanija. 15. april u 3:06 ostao je datum zauvek crnom bojom upisan u istoriji kluba, a broj 96 neodvojivi deo mitologije Liverpula, koliko i Kop i tekst pesme You’ll Never Walk Alone. Svake godine 15. april se obeležava podsećanjem od strane navijača da nikada neće prestati da traže kazne za odgovorne i pravdu za one kojih više nema.

Pravda za 96

U aprilu 2012., na godišnjicu Hilzboroa, šest trkača pretrčaće za tri dana put od Šefilda do Liverpula (76 milja ili oko 122 km), usput i preko interneta prikupljajući dobrotvorne priloge za porodice poginulih i podsećajući da 96 imena nikada neće biti zaboravljeno. Akcija je dobila podršku Grupe za Podršku Porodicama Hilzboroa (HFSG) i Hilzboro Kampanje za Pravdu (HJC), a svoju podršku je najavio i fudbalski klub, tako da će se trka i zvanično završiti na Enfildu, na poluvremenu prvenstvene utakmice koju Liverpul igra sa Fulamom.

Tragedija na Hilzborou bila je tih razmera da je uspela da ujedini u bolu pristalice velikih rivala Liverpula i Evertona, kao i brojne navijače širom Engleske i sveta koji su saosećali sa sudbinom jednog od najvećih engleskih klubova. 23. godinu za redom navijači Liverpula ne dozvoljavaju tom sećanju da izbledi…

Prethodno Vintage Nike Ad - Joan Benoit
Sledeće Dragi čitaoče...