HIIT – Da li je moguće trenirati kraće a podjednako efikasno?


HIIT ili High Intensity Interval Training (Intervalni trening visokog intenziteta) pokazao se kao efikasan oblik vežbanja sa brojnim benefitima pre svega za rekreativce ali i za iskusnije sportiste. Radi se o treningu tokom kojeg se naizmenično smenjuju deonice visokog i niskog intenziteta koje za cilj imaju da telo što duže drže u stanjima velikog napora ali i dajući mu dovoljno vremena da se između njih odmori i oporavi. Ono što je glavna prednost ove vrste treninga je to što je potrebno mnogo manje vremena da se ostvare pozitivni efekti vežbanja, te je na taj način višestruko efikasnije od treninga niskog i umerenog intenziteta.

Druga stvar je da postoji veliki broj istraživanja koja dokazuju da HIIT ne samo da nije opasan zbog napora kojem izlaže sportistu, već se suprotno tome čak i preporučuje kao deo terapije za određene bolesti, pre svega kardiovaskularnog sistema.

Ovaj kratak video časopisa The New York Times u kojem se navode osnovne odlike HIIT-a i njegove prednosti u odnosu na druge oblike treninga, pre svega aerobnog niskog intenziteta, služi kao odličan uvod za početnike i pokazuje na koji način se 20 minuta intervalnog treninga visokog intenziteta može meriti sa mnogo dužim, i do skoro se činilo nezaobilaznim aerobnim treningom.

 

Prethodno Prirodni ili komercijalni izvor ugljenih hidrata, šta je najbolje za trkače?
Sledeće Ko rano rani...