Gume bez vazduha za sigurniju vožnju van puteva


Nije tipično trkačka vest ali ukoliko vas zanimaju avanturističke trke, vozite off road MTB ili jednostavno volite adrenalin, mogla bi vas zanimati. Pucanje i bušenje guma, igranje sa ventilom, nošenje pumpe sa sobom ili poseta vulkanizeru moglo bi uskoro postati prošlost sa prvim biciklom sa gumama koje se ne pumpaju.

bike1

Koncept se zasniva ne na pritisku vazduha u unutrašnjoj gumi, koji nestaje ukoliko se ona probuši ili izduva, već na elastičnom materijalu koji spaja dve gumene površine i tako obezbeđuje udobnost za vreme vožnje i povratak u prvobitni oblik nakon što se pritisak prebaci na drugi deo točka. Prilikom sabijanja materijala stvara se energija koja se oslobađa kada se centar ravnoteže pomeri sa te tačke, tako da ne samo da se obezbeđuje sigurnija vožnja već je ona i efikasnija. Određena istraživanja pokazuju čak do 50% bolje kretanje od pneumatskih guma.

Šta to u praktičnom smislu znači? Znači da na neravnom i kamenitom terenu, prelazak preko prepreka zapravo olakšava upravljanje biciklom jer povratna sila promoviše kretanje.

Verovatno se pitate zar se elastični sloj neće oštetiti ili prostor između njega napuniti prljavštinom prilikom vožnje. Istina je da je ovo samo prototip i serijski model će se prodavati sa spoljašnjom gumom tako da se ni po čemu neće razlikovati od vašeg dosadašnjeg bicikla. To jest, ukoliko vi sami to ne želite.

Ideja je preuzeta iz vojne industrije u kojoj je bio potreban izum koji bi obezbedio neprekidno kretanje motorizovanih vozila preko teškog terena – peska, blata i kamenja. Nadajmo se da će ipak češće biti korišćen u mirnodopskim uslovima.

Prethodno Koja disciplina je najbitnija u triatlonu?
Sledeće Zašećerena pića mogu izazvati bolesti srca