Great Ethiopian Run – 10 kilometara u zemlji koja živi za trčanje


Ulice Addis Ababe obojene u boje trke

Na Olimpijadi u Rimu 1960., Abebe Bikila postao je prvi Etiopljanin koji je svojoj zemlji doneo olimpijsko zlato u maratonu. Međutim, iako su etiopski dugoprugaši poznati kao izraziti favoriti na svim velikim svetskim maratonima uz svoje glavne rivale Kenijce, jedna druga disciplina postala je ona po kojoj se stanovnici ove zemlje izdvajaju u odnosu na bilo koju drugu naciju na svetu – 10.000 metara. U decenijama koje su sledile, pogotovo poslednjoj dvadesetog i prvoj dvadeset i prvog veka, etiopski trkači i trkačice na 10.000 metara doneli su svojoj zemlji 19 olimpijskih medalja u ovoj disciplini, osam od kojih su bile zlatne. Imajući to u vidu, deluje prosto neverovatno da Etiopija nikada nije imala veću trku na deset kilometara, na kojoj bi mladi trkači mogli da se dokažu i skrenu pažnju na sebe u zemlji koja je postala tako dominantna na toj distanci. Sve to se promenilo 2001. godine.

Ulice Addis Ababe obojene u boje trke

Nakon povratka Haile Gebrselassia sa Olimpijade u Sidneju 2000. na kojoj je osvojio zlatnu medalju na 10.000 metara u muškoj, a Derartu Tulu u ženskoj kategoriji, prvi put se rodila ideja za organizovanje jedne ovakve ulične trke. Do novembra 2001. prodato je svih deset hiljada brojeva koliko je očekivano, tako da se ogroman broj ljudi priključio na startu bez broja, želeći da učestvuje u jednom događaju i disciplini po kojem je njihova zemlja postala poznata u svetu. Do danas, trka je toliko porasla da je 2005. godine na njoj učestvovalo oko 25.000 trkača, a 2010. preko 35.000.

Osnovna odlika trke je to da predstavlja način za mnoge mlade etiopske trkače da se dokažu pred svojim sunarodnicima. 2002., godinu dana nakon prve trke u kojoj je Gebrselassie osvojio prvo mesto, prva tri takmičara bili su Gebre Gebremariam, Sileshi Sihine i Kenenisa Bekele, momci koji do danas između sebe imaju 47 medalja na većim atletskim takmičenjima, između ostalog i zlatne olimpijske medalje na 5.000 i 10.000 metara, kao i pobedu na Njujorškom maratonu 2010. Nažalost, nadmorska visina prestonice Etiopije od 2.355 metara i snaga domaćih takmičara znače da ova trka do danas nije uspela da privuče veći broj elitnih trkača iz drugih zemalja i da će verovatno ostati jedna od retkih na kojoj će se na pobedničko postolje peti samo etiopski takmičari.

Pa ipak, ono što odvaja ovu trku od svih ostalih nije snaga glavnih favorita za pobedu već to koliko ona znači za stanovnike jedne od najsiromašnijih zemalja na svetu. Svake godine, obučeni u identične majice, kao nepregledna šarena reka oni izlaze na ulice Addis Ababe kako bi postali deo događaja koji može proizvesti buduće heroje nacije i naslednike velikih etiopskih šampiona. Mnogi od njih i bez brojeva kojih nije bilo dovoljno ili ih jednostavno nisu mogli priuštiti, oni dolaze na trku kako bi makar za tren zaboravili svoju trenutnu situaciju i i sami se osetili kao pobednici.

Sledeća Velika etiopska trka održaće se 25. novembra ove godine. Do tada, uživajte u galeriji slika nacije koja jednostavno živi za trčanje…

Prethodno Zbog čega jedemo više nego što nam je potrebno? - II deo
Sledeće 38. Međunarodna atletska Trka oko Avale