Dopunite telefon u pokretu – punjač kao deo vaših patika


Pre nekoliko meseci govorili smo o dodatku koji kinetičku energiju kretanja pretvara u električnu koju možete koristiti za dopunu vašeg mobilnog telefona i drugih uređaja u situacijama kada im se baterija nalazi na izdisaju. Sličan princip primenio je i argentinski dizajner Soledad Martin i konstruisao aparat sa istom funkcijom, ali i nekoliko bitnih praktičnih i funkcionalnih razlika koje ga čine dovoljno zanimljivim da mu se posveti poseban članak.

kc1

Prva i osnovna razlika je u načinu na koji se ovaj uređaj nosi. Dok je Kinetic Charger napravljen da se zakači oko struka ili stavi u džep, ovaj aparat (koji još uvek nema ime) čvrsto je pričvršćen za patiku osobe koja trči, hoda, vozi bicikl ili se na bilo koji drugi način kreće. Prvi razlog zbog kojeg je ovo bitno je jer se na taj način stvara veća energija s obzirom na to da su noge pokretljivije od vašeg centra teže, a drugi jer na ovaj način koncipiran uređaj predstavlja korak bliže ka implementaciji tehnologije u samoj proizvodnji patika.

Pre nekoliko godina napravljen je evolutivni skok u industriji sportske obuće, kada su patike prestale da budu samo „alat“ sportistima, i postale sastavni deo njihovog trenažnog procesa. Ove nove, „pametne“ patike u stanju su da mere način na koji se sportista kreće, brzinu koju ostvaruje, put koji prelazi, kalorije koje troši… One su od sporta napravile igru, omogućile nam da ne samo merimo već i upoređujemo svoje rezultate i takmičimo se iako smo fizički na različitim krajevima sveta. Sve je počelo onoga trenutka kada je kompanija Nike odlučila da u đonu patike ostavi prostor za bežićni pedometar koji bi podatke slao do mobilnog telefona ili iPod-a, da bi danas postojali modeli koji su u stanju da mere snagu odraza, visinu skoka, način doskoka…

Obnovljiva energija je takođe bitan element cele ove priče. Na nedavno održanom Pariskom maratonu ciljna ravnina bila je popločana aparatima koji su energiju trkača, odnosno njihovih koraka, pretvarali u električnu. U jednom od tekstova pominjali smo uređaje koji iskorišćavaju energiju koja se stvara njihovom upotrebom i koriste je za osvetljavanje javnih prostora.

Razlog zbog čega je sve ovo važno je taj jer se vidi pravac u kojem industrija teži da se razvija. Patike nisu više samo patike – sa razvojem tehnologije i naši zahtevi su porasli, i od njih očekujemo da imaju dodatne funkcije kojima bi opravdale svoju cenu i to što su postale naš izbor. Sa druge strane vidi se tendencija upotrebe „zelene energije“ i iskorišćavanja svih onih izvora o kojima se u prošlosti nije ozbiljno ni razmišljalo. Pitanje je trenutka kada će se ova dva pravca ukrstiti i kada ćemo dobiti prve patike kod kojih će mogućnost da ih iskoristite na jedan ovako praktičan i koristan način biti jedna od njihovih osnovnih funkcija.

kc2

Ali umesto da razmišljamo o budućnosti, koncentrišimo se za trenutak na ono što je već pred nama. Uređaj se trakom koja anatomski prati oblik patike pričvršćuje za nju i nalazi se u prednjem delu, u korenu jezička. Traka je podesiva i može se stegnuti u toj meri da onemogućava pomeranje, a dodatno je osigurana samim pertlama čija dva poslednja reda se provlače kroz nju. Na taj način uređaj čvrsto stoji, a dovoljno je lagan da ne predstavlja smetnju prilikom kretanja i drugih aktivnosti. Sâm aparat ima USB priključak kojim se povezuje sa drugim uređajima, i jedina mana dizajna je to što je nepraktično koristiti ga u pokretu, i potrebno je skinuti ga sa patike kako bi bio korišćen kao punjač. Ali bez obzira na manje probleme u implementaciji ideje, ovaj aparat je i dalje izuzetno zanimljiv, ne samo zbog svoje funkcije već i potencijala koji predstavlja.

Što se tiče samih trkača, on nije napravljen konkretno za njih ali nema sumnje da bi upravo njima mogao biti najkorisniji, kako zbog činjenice da se trčanjem stvara najveća energija, tako i jer je korišćenje mobilnih uređaja za vreme treninga kojima se meri pređeni put, brzina, potrošnja kalorija, postalo uobičajena pojava. I pre nego što se budućnost o kojoj smo pričali ostvari, nije nezamislivo videti džogera koji na pola treninga staje, skida sa patike punjač koji je do tada apsorbovao energiju i koristi ga da dopuni mobilni pre nego što se ugasi i sa sobom odnese sve prethodno pretrčane kilometre.

Prethodno Rođendanski 15. maj u 5h
Sledeće Ne opterećujte se previše, početnici prirodno razvijaju svoju tehniku