Do kad ste spavali juče? A prekjuče? Zbog toga ste verovatno umorni danas…


Garfield

Da li vam se često dešava da ostanete duže u krevetu tokom vikenda kako biste „nadoknadili“ propušteno u toku nedelje, samo kako biste se opet osećali umorno i slomljeno u ponedeljak? Razlog za to verovatno nije u manjku sna već upravo u vremenu provedenom u krevetu.

Garfield

Po rečima dr Gregory Cartera, specijaliste sa Southwestern medicinskog centra Univerziteta u Teksasu, duže spavanje tokom vikenda može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji biološki časovnik, zbog čega vam buđenje u ponedeljak može pasti još teže, iako ste se prethodnih noći naspavali.

„Veliki mit nedostatka sna je da ako manje spavamo u toku nedelje moramo to nekako nadoknaditi sat-za-sat tokom vikenda.“

Istina je da dužim ostajanjem u krevetu možemo poremetiti dnevni ritam za skoro ceo jedan sat. Ako računamo oba dana vikenda, unutrašnji časovnik može biti pomeren za čitava dva sata. Drugim rečima, biće nam mnogo teže da u nedelju uveče zaspimo na vreme i u ponedeljak ćemo imati osećaj da smo spavali manje nego što zaista jesmo.

Dr Carter navodi da je raniji počinak efektivniji od dužeg ostajanja u krevetu. Manjak spavanja koji se nakupio tokom nedelje moguće je efikasno eliminisati kvalitetnim snom u trajanju od osam časova. Razlog za to je što se naš mozak efikasnije odmara kada je umoran.

„Da bismo održali naš unutrašnji časovnik potrebno je da odemo na spavanje osam sati pre uobičajenog vremena ustajanja tokom nedelje.“

Za većinu ljudi ovo ipak nije slučaj. Najveći broj nas se odlučuje da ostane duže budno tokom vikenda i pokuša da nadoknadi to ostajanjem u krevetu. U kombinaciji sa nekim drugim faktorima koji doprinose poremećaju sna kao što je konzumacija alkohola ili kasno proveravanje elektronske pošte i socijalnih mreža, ne čudi to što većina smatra ponedeljak najtežim danom u nedelji.

On to zaista i jeste…

Prethodno Downsize Fitness - Teretana u kojoj "mršavi" nisu dobrodošli
Sledeće Hodanje ili džogiranje kao odmor za vreme treninga brzine?