Da li su sveži proizvodi zdraviji od konzerviranih?


U periodu smo godine kada su police u prodavnicama i tezge na pijacama prepune svežeg voća i povrća, tako da obično i ne razmišljamo o nečemu drugom osim o tome kako da što lakše i jeftinije napunimo torbe zdravim namirnicama. U tom procesu obično zaobilazimo konzervirane proizvode smatrajući ih manje kvalitetnim, iako mogu biti ekonomičan i praktičan izbor za čuvanje namirnica i pripremanje obroka van sezone. Ali da li je to stvarno tako ili samo naša predrasuda?

Istraživanja pokazuju da konzervirane namirnice, slično kao i zaleđene, pod uslovom da nemaju dodatka soli i šećera, često imaju podjednako dobru hranljivu vrednost kao i sveže, a neretko i veću od njih.

vegetables

Verovatno se pitate kako je ovo moguće? Istina je da sveži proizvodi u startu imaju više vitamina i drugih hranljivih materija, međutim njihova degradacija započinje već u transportu, a dok se pojave na našoj trpezi, do čega obično sede danima na rafovima u prodavnicama, njihov kvalitet drastično opadne.

I konzervirano voće i povrće gubi određene hranljive materije, pre svega one koje se rastvaraju u vodi kao što su vitamini B i C, međutim ostatak ostaje relativno stabilan jer je zaštićen od kiseonika, odnosno posledica oksidacije, i drugih spoljašnjih uticaja.

Ali i kada to ne bi bio slučaj, čak i poređenje svežih i konzerviranih namirnica nije u potpunosti dobar pokazatelj jer sve sveže prolaze kroz sličan proces gubitka dela hranljivih materija ukoliko se ne konzumiraju u takvom obliku već se kuvaju, peku, prže ili termički obrađuju na neki drugi način, što je najčešći slučaj sa pasuljem, graškom, kukuruzom i drugim sličnim proizvodima.

U zaključku koji su istraživači doneli na osnovu sprovedenih eksperimenata kaže se:

Sveže voće i povrće obično gubi hranljive materije mnogo brže nego konzervirano ili zaleđeno. Gubitak hranljivih materija za vreme njihovog skladištenja može biti veći nego što potrošači misle i obično nije adekvatno predstavljen na oznakama proizvođača i prodavaca.

Da li ovo znači da su konzervirane namirnice zdravije nego sveže? Ne obavezno. Studije su samo posmatrale hranljivost ovih proizvoda, ne i eventualne aditive koji se u konzervirane dodaju kako bi se produžio njihov rok upotrebe. Čak i ako njih nema, prozes konzerviranja razlikuje se od proizvođača do proizvođača tako da i efekti mogu biti drastično drugačiji.

Ali zaključci studije su nedvosmisleni – ukoliko se nađete u dilemi da li da kupite sveže ili konzervirano voće i povrće, i jedini razlog za prvo je to što mislite da je ono na neki način superiornije, onda možete promeniti svoj izbor bez straha da ćete time nešto izgubiti na kvalitetu i hranljivosti vaših obroka.

Prethodno Da li je bolje trčati ili hodati?
Sledeće Zagađen vazduh povezan sa bolestima srca