Da li ste ranoranilac? Od toga možda zavisi koliko ćete biti uspešni u sportu.


Kako vaš dnevni ritam utiče na rezultate?

Da li ste jutarnji tip ili „noćna ptica“? „Sova“ ili „ševa“? Možda vam ne deluje kao preterano bitno pitanje ali od njega dosta zavisi koliko ćete biti uspešni ukoliko odlučite da se malo ozbiljnije bavite sportom koji volite.

Kako vaš dnevni ritam utiče na rezultate?

Grupa južnoafričkih naučnika pokušala je da dođe do odgovora na pitanje koliko to kada trenirate ima uticaj na vaše rezultate. Većina sportskih takmičenja počinje rano ujutru, i sa te strane čini se da daje prednost onima koji su navikli da sa prvim zracima sunca budu u pokretu, jedino što nisu postojali konkretni dokazi koji bi to i potvrdili.

Logika je sledeća – ukoliko ste jutarnja osoba bićete spremniji i budniji na dan takmičenja, ako postoje dva ili više takmičara istih ili sličnih mogućnosti a različitog cirkadijalnog ritma (dnevni biološki časovnik uslovljen smenama dana i noći) to može biti dovoljno da nekome od njih pruži određenu prednost, jutarnje osobe će imati marginalno bolje rezultate od onih koji to nisu, sa velikim brojem takmičenja te razlike će doći do izražaja i konačno dovesti do toga da značajno veći broj profesionalnih sportista budu ranoranioci.

Anketa sprovedena nad učesnicima eksperimentaKako bi proverili ovu teoriju, naučnici su sproveli anketu među profesionalnim južnoafričkim sportistima evropskog porekla, i to biciklistima, trkačima, ironman triatloncima i grupom ozbiljnih rekreativaca koji su služili kao kontrolna grupa. Analiziranjem rezultata upitnika došlo se do toga da je zaista najveći broj ovih sportista ono što bi moglo da se nazove „jutarnja osoba“. To je najizraženije bilo kod biciklista od kojih je 72% izjavilo kako su ranoranioci, 3% noćne ptice, a ostalih 25% nisu spadali ni u jednu od ove dve grupe. Za razliku od njih, samo 41% rekreativaca mogao je za sebe da kaže da su „jutarnje osobe“.

Rezultati genetskog testaAli to samo po sebi nije moralo ništa da znači, možda su godine jutarnjih treninga učinile da sportisti zavole rano ustajanje i počnu sebe da smatraju ranoraniocima iako to zapravo nisu, zbog toga je sproveden i drugi, genetski test. „5 allele“ sa grafikona povezan je sa kraćim cirkadijalnim ritmom što u praktičnom smislu znači da te osobe imaju preferenciju prema ranom ustajanju i treningu. Kao što se može videti, prisutna je slična tendencija, da generalno stanovništvo ne budu jutarnje osobe, dok je kod profesionalnih sportista obrnuta situacija.

Sve ovo u praktičnom smislu znači da ukoliko niste jutarnja osoba, imaćete poteškoća da na takmičenjima koja se odvijaju ujutru ostvarite pun potencijal. Takođe, ovo može biti dovoljno da se kaže i da takmičenja koja se odvijaju ujutru ne pružaju podjednake šanse svim takmičarima.

Prethodno "Trkačko kopito" - poslednja inovacija minimalističkih patika za trčanje
Sledeće Šest fitnes tema o kojima ćemo znati više u 2013.