Da li ste aktivniji od đaka petaka?


Ranije smo pominjali koliko način treninga ima uticaj na neverovatne uspehe kenijskih dugoprugaša. Nisu zanemarljive ni genetske predispozicije, nadmorska visina, kao ni pristup trčanju kao nacionalnom sportu i načinu za beg od siromaštva. Poslednja studija, međutim, fokusirala se na još jedan faktor koji ranije nije istražen, a to je koliko kenijski uspesi imaju veze sa aktivnim životom koji mladi vode pre nego što i dođu u priliku da se okušaju u trčanju sa svojim vršnjacima.

kenya

Po istraživanju, deca u Keniji starosti 12-15 godina dnevno provode oko pola budnog vremena aktivno. Od toga, oko 2 sata i 40 minuta u nekom obliku umerene do energične aktivnosti. Zanimljivo, ovo je manje nego što su zabeležile druge studije za decu uzrasta do 9 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Površno gledano, može se učiniti da američka deca više vežbaju, međutim kako rastu njihova aktivnost opada, tako da dok dođu u godine kenijske ona vežbaju samo 35 minuta dnevno!

I ne samo to, kako Kenijci rastu njihov nivo aktivnosti ostaje isti, međutim struktura ne. Što su starija, kenijska deca su sve manje uključena u umerene aktivnosti a sve više u energične. U proseku ona intenzivno treniraju (što ne mora biti trening u klasičnom smislu) preko 80 minuta dnevno, što je više nego što najveći broj nas posveti struktuiranom treningu tokom priprema za maraton!

Ne treba sumnjati da je način života delimično odgovoran za to. Dok u SAD-u postoji organizovan prevoz za školsku decu a i škole su relativno bliže i pristupačnije a putevi uređeniji, kenijski školarci u proseku putuju 7,5 km do i od svojih škola po brdovito-planinskom terenu, i to devojčice 6,2 km a dečaci skoro 9 km!

I u kakvoj su onda kenijski osnovci formi? Po rečima istraživača:

Čak i dobro utrenirani dugoprugaši sa vrhunskim rezultatima sličnog uzrasta u Americi nisu u stanju da dostignu visoke vrednosti izmerene kod prosečnog kenijskog adolescenta iz studije.

Prosečna vrednost maksimalnog aerobnog kapaciteta kenijskih dečaka iznosila je 73,9 (61,5 za devojčice). Imajući u vidu da VO2max od 63 odgovara maratoncima koji trče maraton 2:36, a da se sva vremena ispod 2:30 računaju kao vrhunska, to praktično znači da većina dece iz ruralnih oblasti Kenije već u adolescenciji ima sve uslove za elitne rezultate u maratonu.

Naučnici ističu da ne bi trebalo izvlačiti preopšte zaključke zbog malog uzorka učesnika studije, ali ona nedvosmisleno pokazuje da se temelj za vrhunske rezultate koje kenijski atletičari postižu kasnije u životu postavlja veoma rano, dok je jedini oblik trčanja o kojem deca razmišljaju onaj kako da do škole stignu što brže i ne zakasne na časove.

Prethodno 4. Noćni maraton u Novom Sadu - Izveštaj
Sledeće Želite da živite duže? Jedite više voća i povrća