Colm O’Connell – Čovek sa misijom


Colm O'Connell, trener nekih od najvećih zvezda kenijske atletike

Colm O'ConnellZvuči neverovatno, ali do ’60. godina prošlog veka Kenijci nisu bili ni približno dominantni u trčanju na srednjim i dugim distancama na način na koji su trenutno. Njihov uspon od tada do danas mnogi su pokušavali da objasne genetikom, treningom, stilom života, ishranom, nadmorskom visinom, jakom konkurencijom, mestom koje ovaj sport zauzima u njihovoj kulturi, ali nijedan od ovih razloga nije uspeo u potpunosti da odgovori na pitanje šta je to što takmičare iz ove zemlje čini tako uspešnim.

U pokušaju da dođe do odgovora na ovo pitanje, Eamonn Coghlan, bivši irski atletičar i prvak sveta na 5.000 metara iz 1983., posetio je Keniju, tačnije veoma specifičnu školu u Itenu, u kojoj je, pod vođstvom Brata Colm O’Connella, irskog misionara i bivšeg direktora, stasao ogroman broj atletičara koji su zaslužni za neke od najvećih kenijskih uspeha s kraja XX i početka XXI veka.

Ovaj sjajan dokumentarac, proglašen za najbolji sportski program u Irskoj 2011., prikazuje trčanje u Keniji kao jednu skoro spiritualnu stvar, kroz koju takmičari grade upornost, strpljenje i disciplinu, koja će im pomoći da osvoje ono što je san svakog deteta u Keniji – zlatnu olimpijsku medalju.

Prethodno Pat Farmer - Čovek koji je trčao od Severnog do Južnog pola
Sledeće Beograđani...