Čine li novčane nagrade da treniramo redovnije?


Novac je sjajan motivator. Nije jedini i nije idealan ali ne treba zanemarivati njegovu sposobnost da nas natera da se uhvatimo u koštac sa stvarima koje su nam neprijatne ili bi radije preskočili. Naravno, kada pričamo o novcu kao motivatoru najčešće mislimo na posao, ali znači li to da za njega nema mesta i u našem treningu? Ne ako je verovati najnovijim istraživanjima.

dollar

Grupa istraživača pokušala je da otkrije imaju li novčane nagrade uticaj na to koliko ćemo ozbiljno pristupiti programu treninga, i došla je do zaključka da čak i mali podsticaji mogu imati značajne rezultate. Nagrade u pitanju bile su od ispod tri dolara pa sve do preko 45 dolara na nedeljnom nivou, s tim da što je nagrada bila veća bolji su bili i rezultati. Ali već od skromnih $5 nedeljno oni nisu bili zanemarljivi. U proseku, ukoliko je osobi ponuđena novčana nagrada da se drži plana priprema, postoji 11,55% veća šansa da ona u tome zaista i istraje.

Rezultati su bili najbolji kod onih programa gde je postojalo objektivno merilo fizičke aktivnosti, kao što je broj pređenih kilometara ili vreme na stazi, a najslabiji gde su se nagrade dodeljivale po principu lutrije.

Samo po sebi ovakvo istraživanje i nije preterano značajno, malo ko od nas je u situaciji da bude finansijski nagrađen zbog toga što trenira, obično se radi isključivo o profesionalnim sportistima ili nekim stipendistima. Ali iz njega proizilaze dva veoma važna pitanja:

  • Da li važi i obrnut slučaj, odnosno ukoliko uložimo novac u svoj trening da li ćemo biti motivisaniji da ga ispratimo?
  • Da li je moguće finansijsku nagradu zameniti nekom drugom koja bi mogla biti podjednako efikasna?

Razmislimo o prvom slučaju. Da li ćemo pokazati veću disciplinu ukoliko smo program priprema pronašli besplatno na internetu ili ukoliko smo dobro platili privatnog trenera da ga napravi na osnovu naših mogućnosti? Da li ćemo češće trčati ukoliko u startu kupimo skupe patike isključivo za to ili ukoliko na trening idemo u starim izlizanim koje nosimo po kući i do prodavnice? Odgovor se sâm nameće ali dok ne bude podržan i nekom zvaničnom studijom nek ostane ipak u domenu pretpostavke.

Postoji zanimljiv budilnik koji koristi sličan princip kako bi nas podstakao da brže ustanemo ujutru. Svaki put kada se alarm oglasi i pritisnete „snooze“ umesto da ustanete, on uplati određenu sumu sa vašeg bankovnog računa i to organizaciji ili političkoj partiji koju ne volite. Dakle, ukoliko ste liberal, svaki put kada ne ustanete odmah vaš novac će finansirati konzervativnu partiju ili religioznu organizaciju ili pokret koji zastupa vrednosti koje vi ne podržavate. Složićete se da ne postoji bolja motivacija da na prvi zvuk alarma budete već na nogama.

ku-bigpic

U jednoj od svojih knjiga, autor Dan Ariely pisao je o tome kako mu je bilo teško da isprati terapiju koja mu je bila prepisana zbog teške nesreće koju je doživeo. Kako bi motivisao sebe, napravio je plan da svaki put kada ispuni zacrtano može odgledati film koji želi – i jedino tada. Pustio je svoju ljubav prema filmu da mu održava disciplinu i na kraju je uspeo da prođe kroz čitav proces.

Poznato je takođe da mnogi ljudi motivišu sebe hranom, nagrađujući se slatkišima nakon uspešnog treninga. Čašćenje sebe, odnosno povlađivanje na jedan način kako bismo ostali disciplinovani na drugi, potpuno je legitimno rešenje. Pitanje je samo da li je podjednako efikasno kao i finansijska nagrada, i da li se taj efekat gubi usled toga što sami sebi kupujemo slatkiš kojim se častimo.

Postoji dosta pitanja ali jedan zaključak je nesporan – finansijske nagrade zaista nisu zanemarljive. Ali kako, i od koga biti nagrađen za nešto što radimo sami za sebe? Bihejvioristička ekonomija i na to ima odgovor.

Naučnici su otkrili da je sjajan način da izgubite kilograme, držite se programa i slično to da unapred date nekom prijatelju pare koje bi vam on vraćao u ratama ili nakon određenih vidljivih rezultata. Ukoliko ne uspete da se držite zacrtanog, prijatelj bi pare uplatio nekoj humanitarnoj organizaciji u vaše ime, a u suprotnom ne biste ništa izgubili ali biste imali osećaj da ste zaradili nakon svakog treninga. Još bolja situacija je da dva prijatelja međusobno razmene novac. Tako ne samo da bi im on bio motivacija nego bi to mogli da budu i jedan drugome.

Novac mnogima predstavlja veliku slabost. Ukoliko postoji način da stvari obrnete i iskoristite ga kako biste sebe motivisali, bili disciplinovaniji i vredniji, ne postoji ni jedan razlog da to i ne iskoristite.

Prethodno Bolt ili Farah. Ili Bekam...
Sledeće Intervali: Šta smo novo naučili?