Čaj + mleko = 0


Kombinacija crnog čaja i mleka, veoma popularna u nekim zemljama

Nedavno je objavljen tekst Maje Živkov, urednice sajta Čajna vila, u kojem se govorilo o značaju zelenog čaja za zdravlje, pogotovo sportista. Zeleni čaj ubrzava metabolizam, pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća, čisti organe od toksina, pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, a ima i imunološku funkciju. Pored svega navedenog čajevi su i osvežavajući, hladni ili topli mogu se piti u bilo koje doba godine, a ispijanje čaja je mnogo više od običnog čina, to je kroz vekove postao ritual i deo kulturnog nasleđa.

Kombinacija crnog čaja i mleka, veoma popularna u nekim zemljamaSa druge strane, o mleku smo govorili mnogo konkretnije za sportiste. Čokoladno mleko sa svojim odnosom ugljenih hidrata i proteina od 4:1 predstavlja idealan izbor za konzumaciju nakon fizičke aktivnosti. Štaviše, ono se pokazalo bolje od većine komercijalnih napitaka, i za razliku od njih sprečava gubljenje vode nakon treninga i umanjuje rizik od dehidratacije. Mlečni proteini, uneti pred spavanje, apsorbuju se u toku noći i pomažu u sintezi proteina mišićnih ćelija čime se pomaže oporavak mišića i celokupnog tela nakon treninga i povećava mišićna masa.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da kombinacija čaja i mleka ne proizvodi očekivane zdravstvene koristi za organizam kao njihov zaseban unos, odnosno da se određeni elementi koji svaki kroz svoju funkciju imaju pozitivne efekte međusobno neutrališu. To samo po sebi ne bi predstavljalo veliki problem da u kulturi određenih naroda nije običaj da se mleko služi kao dodatak čaju, čime se sprečava njegov blagodetan uticaj.

U ogledu objavljenom u medicinskom časopisu The European Heart Journal, istraživači su učesnike eksperimenta podelili u tri grupe, dve od kojih su pile crni čaj, jedna sa malom količinom obranog mleka, druga bez ičega (crni i zeleni čaj dobijaju se od iste biljke, samo je proces proizvodnje nešto drugačiji), i kontrolnom grupom koja je pila samo prokuvalu vodu. U odnosu na kontrolnu grupu, u grupi koja je pila crni čaj značajno je poboljšana arterijska funkcija učesnika, međutim taj efekat je u potpunosti izostao među onima koji su čaju dodali mleko.

U nastavku eksperimenta sprovedenog nad miševima, istraživači su došli do zaključka da dodavanje mleka čaju neutrališe njegov pozitivan uticaj na vaskularni sistem, i to verovatno iz razloga što se proteini iz mleka vezuju za katehine, prirodne antioksidante iz čaja, formirajući složena jedinjenja koja nemaju istu zdravstvenu funkciju.

Ali to nažalost ne znači da je dovoljno promeniti izvor kako bi se ovo sprečilo. Drugo istraživanje pokazalo je da se efekti ispijanja čaja gube i u slučaju kada je kao dodatak korišćeno sojino mleko umesto kravljeg.

Na osnovu svega viđenog stoji zaključak da ukoliko želimo da izvučemo maksimalnu korist iz ovih napitaka, neophodno je razdvojiti njihovu konzumaciju. Mleko se najbolje pokazalo u situacijama kada je korišćeno neposredno nakon treninga ili aktivnosti (u prvih 15 minuta) ili pred spavanje, dok se zeleni čaj, zbog sadržaja kofeina, ne preporučuje tako kasno, već je najbolji ujutru kao zamena za kafu ili popodne kada energija organizma blago opada. Ono što treba izbegavati je ispijanje čaja neposredno pred trening jer ima blagi diuretski efekat što može povećati dehidrataciju za vreme fizičke aktivnosti.

Prethodno Šta biste sve uradili zarad dobrih rezultata?
Sledeće Zašto je dobra kondicija važnija od dobre linije?