Bol u stopalu i kako ga se rešiti


Bol u stopalu i kako ga se rešiti

Bol u stopalu, blizu pete, jedna je od najčešćih i najupornijih trkačkih i generalno sportskih povreda (plantarni fasciitis). Nastaje kada se tetive koje prolaze ispod stopala upale za šta je razlog obično njihova nedovoljna snaga ili istegnutost i intenzivni treninzi. Ponekad je u pitanju samo blaga iritacija ali ignorisanje ovog problema lako može dovesti do hroničnog stanja i vrste povrede koja se iznova i iznova obnavlja.

U lakšim oblicima, bol u stopalu se može ublažiti stavljanjem hladnih obloga ili odmorom koji dovode do kratkoročnog olakšanja, međutim problem ne može nestati ukoliko se ignoriše njegov izvor – nedovoljna snaga tetiva svoda stopala. Ukoliko imate ovu povredu ili želite da delujete preventivno i ni ne dođete u situaciju da vas ona sputava, ovaj set vežbi časopisa Runner’s World trebalo bi da bude odgovor za vas. Za njega je potrebno da izdvojte samo 5 minuta dnevno.

Bol u stopalu i kako ga se rešiti

Hvatanje peškira nožnim prstima

Postavite mali peškir ili komad tkanine na pod i stavite nogu preko njega. Koristeći samo prste na nogama, privucite peškir ka vama, zadržite ga par sekundi, a zatim ga vratite u početni položaj.

Radite tri serije po 10 ponavljanja sa obe noge.

Podizanje na prste

Podignite se na prste najviše što možete blago zatežući tetive u stopalu. Polako se spustite u početni položaj i ponovite sve u tri serije po 10 ponavljanja.

Ukoliko vam je vežba prelaka možete pokušati da je izvodite na stepenicama (na kojima nemate oslonac za pete) ili po jednu nogu naizmenično.

Spuštanje na stepenicama

Ova vežba je nastavak naprednog oblika prethodne. Na stepenicama, dok vam pete vise u vazduhu, umesto da se popnete na prste spustite petu najviše što možete, zadržite par sekundi a zatim je lagano vratite u početni položaj.

Radite tri serije po 10 ponavljanja.

Savijanje prstiju

Iz uspravnog položaja nagnite se blago na jednu nogu, a zatim povlačite prste ka sebi savijajući svod stopala. Važno je osloniti se na tako sklupčano stopalo, odnosno da vam oslonac budu i prsti i peta, ne samo peta.

Radite tri serije po 10 ponavljanja sa obe noge.

Širenje i skupljanje prstiju na nozi

U sedećem položaju stavite gumicu oko prstiju na nozi koja će vam pružati otpor dok pokušavate da ih raširite što više. U drugom obliku, stavite između prstiju nešto što će vam pružati otpor dok pokušavate da ih skupite. Možete koristiti pedikirski pribor ili eksperimetisati sa sunđerom, stiroporom, gumom ili nekim drugim materijalom.

Za svaku vežbu radite tri serije po 10 ponavljanja sa obe noge.

Prethodno Tetovaža - idealna zamena za pulsmetar
Sledeće Da li su nam tegovi uvek neophodni?