Be a gunner. Be a runner. – humanitarna trka fudbalskog kluba Arsenal


Aleks Song i ostali igrači na promociji trke

Be a gunner. Be a runner.

Humanitarni rad i profesionalni sport idu ruku pod ruku. Kao osobe koje (uglavnom) vode zdrav život, poštuju fer plej i primer su napornog rada, discipline i ulaganja u svoj talenat, sportisti predstavljaju prave uzore za veliku većinu mladih, bilo da se radi o fudbalerima u Zapadnoj Evropi, atletičarima u Africi ili igračima američkog fudbala u Sjedinjenim Američkim Državama. Iz tog razloga ne čudi što pojedinci i klubovi pokušavaju da iskoriste svoje ime, popularnost i uticaj i skrenu pažnju na neki važan društveni problem kako bi zajedno sa svojim navijačima pokušali da ga reše.

Tradicionalno, već četvrtu godinu za redom, londonski fudbalski klub Arsenal organizuje humanitarnu trku od koje celokupan prihod ide u dobrotvorne svrhe. ‘Be a gunner. Be a runner.‘ (Budi tobdžija. Budi trkač.) ove godine održava se u saradnji sa fondacijom ‘Save the children‘ (Spasimo decu), najvećom nevladinom organizacijom u Britaniji koja radi za dobrobit dece u preko sto dvadeset zemalja sveta. Pored pružanja hitne humanitarne pomoći, osnovni ciljevi su joj i dugoročni razvojni programi koji se tiču zdravstva, ishrane, razvoja zajedništva i generalne dobrobiti, kao i realizacija i zaštita dečjih prava.

Aleks Song i ostali igrači na promociji trke

Učešće na trci u dužini od četiri milje (6,4 km), odnosno deset krugova oko Arsenalovog stadiona, košta petnaest funti, ali su trkači podstaknuti da zbog ograničenog broja učesnika doniraju bar sto, iz kog razloga mnogi traže sopstvene sponzore i na taj način mrežu dobrotvora šire van uskog kruga onih koji distancu mogu da istrče i u mogućnosti su da u teškim vremenima odvoje čak i za britanske uslove pozamašnu sumu. Prošle godine oko 600 učesnika u trci za decu i odrasle sakupilo je preko 40.000 funti, cifra koju organizatori ove godine planiraju da premaše.

Po prvi put od osnivanja, trka će imati međunarodni karakter i pružiti priliku i navijačima u drugim zemljama da podrže jednu plemenitu akciju. Naime, svako ko se u određenom roku prijavi na sajtu kluba dobiće na kućnu adresu startni broj sa trke kako bi mogao u sopstvenoj režiji da organizuje trčanje u dužini od 6,4 kilometara, sliku sa brojem pošalje ljudima u Arsenalu i bude smešten među ostale učesnike, rame uz rame sa onima koji su prisustvovali samom događaju. Klubovi navijača Arsenala u stranim zemljama takođe su ohrabreni da i sami organizuju trke sa većim brojem učesnika, ideja koju bi možda i Arsenal Serbia mogao da razmotri.

Na promociji trke prvotimac Arsenala Aleks Song izjavio je: „‘Budi tobdžija. Budi trkač.’ je uvek sjajan događaj koji, čini se, postaje veći i bolji svake godine! Ostali igrači i ja imali smo tu sreću da vidimo neverovatan posao koji ‘Spasimo decu’ radi, tako da ćete prijavljivanjem za trku i vi pomoći da se oseti prava razlika u životima mnogih mladih ljudi.“

Trka se održava u subotu 31. marta u Londonu i širom sveta.

Prethodno Smashrun - kako da statistiku učinite zabavnom, a od treninga napravite igru i izazov
Sledeće Outside Interactive - virtuelni trening na traci za trčanje