15. u 5h


15. u 5h

Svako od nas ima viziju sebe kako ustaje u ranu zoru, zagreva se i izlazi na trčanje praznim ulicama, na kojima mu jedino društvo prave usnule gugutke, zalutali prolaznici i pospani radnici komunalnih službi. Nažalost, škola, fakultet, posao, obaveze, obično znače da je za većinu nas ovo teško ostvariva fantazija. Ali to što je teško ostvariva ne znači da mora biti nedostižna.

15. u 5h

Nešto što je počelo kao inspirativan trening pretvorilo se u tekst na sajtu, zatim u ideju, da bi konačno postalo događaj koji su ljudi prepoznali i žele u njemu da učestvuju. Možda većina nas nisu osobe koje su u stanju da ustaju u 5h svakoga dana i rasteraju pospanost trčanjem, ali bar jednom mesečno možemo da ubedimo sebe da to postanemo i zauzmemo grad ostavljen samo nama.

Zato svakog 15. u mesecu navijamo budilnike, obuvamo patike i izlazimo da pozdravimo rađajuće sunce. Bez obzira gde se nalazimo, bez obzira koliko trčimo, sami ili u grupi, na stazi smo da zajedno doživimo to iskustvo i podelimo utiske sa drugim trkačima. Sa sobom nosimo aparate i telefone da zarobimo boje grada koji se budi i napravimo jedan veliki, šareni kolaž u kojem svi možemo da uživamo i kojeg smo i sami deo.

Posetite fejsbuk stranicu i najavu događaja i možda pronađete društvo sa kojim biste zajedno istrčali trening. Ili ako više volite da budete spontani, krenite sami i možda ga negde usput budete pronašli. Ili jednostavno trčite za sebe i uživajte u novom danu, ali ne zaboravite da mahnete kolegi trkaču dok se mimoilazite, jer i njega je na stazu izvela ista ideja kao i vas.

15. u 5h, pre nego što obaveze odvuku svakog na svoju stranu, napravićemo od svojih gradova trkačke hramove, i oblepiti virtuelne zidove svojim slikama i utiscima, kako bi svi mogli da ih vide i uživaju u njima.

15. u 5h vidimo se na stazi, ma gde ona bila…

Prethodno Autobus pun ludaka...
Sledeće 11. Trka protiv droge i nasilja - izveštaj