1000 ždralova za BELhospice: Ultramaratonci


Postoji jedna japanska legenda koja kaže da je svakome ko napravi hiljadu ždralova zagarantovano ostvarenje jedne želje. U nekim pričama se čak pominje da umesto želje, onaj ko napravi 1000 ždralova dobija večitu sreću ili dug život ili izlečenje od bolesti. Ja imam jednu želju. Ja želim da BELhospice napravi prvi hospis u Srbiji za zbrinjavanje pacijenata u odmakloj fazi raka. Zato ću za njih da pravim 1000 ždralova.

Slika-1

Tačno za mesec dana trčaću maraton u Parizu i posvetiću ga BELhospice-u. Za svaki kilometar maratona tražim samo 10 dinara za podršku. To je samo 421 dinar (dve kafe u kafiću) kojih bi neko trebalo da se odrekne, ali BELhospice-u to može mnogo da znači. Za svakih 421 dinar, ja ću napraviti jednog origami ždrala za uplatioca, a svako ko uplati 1000 i više dinara pored ždrala dobija i origami iznenađenje. Do sad sam napravila tri iznenađenja: rodu, srce i zmaja.

BELhospice

Ko je BELhospice? „BELhospice“ je prva specijalizovana organizacija u Srbiji koja se bavi palijativnim zbrinjavanjem onkoloških bolesnika u odmakloj fazi bolesti. BELhospice uspeva da zbrine oko 300 do 400 pacijenata obolelih od raka godišnje što je samo 10% od ukupnog broja kojima mogu  pružiti pomoć. Troškovi zbrinjavanja jednog pacijenta na mesečnom nivou iznose oko  5000 dinara. Više o BELhospice-u i njihovom radu  možete naći na njihovom sajtu.

Bolje Danas na Trkaču

Ne verujem u nacionalne, verske, političke, rasne ili polne podele. Verujem u dobre i loše ljude i verujem u trkače, posebno rekreativce. Toliko verujem u njih, da stalno o njima pričam, da pokušavam one obične ljude da preobratim u trkače. Jednom kolegi sam u listi kontakata upamćena kao Ivanica ptica trkačica. Mislim da sad znate na šta mislim kad kažem da stalno pričam o trkačima i trčanju. Zato i mogu da se identifikujem u nacinalnost trkač. Jer ja to jesam.

U sklopu akcije prikupljanja para za BELhospice pokrenula sam svoj blog trcanjezaboljedanas.tumblr.com. Ivan me je pitao da neke članke objavljujem na njegovom sajtu. Nije dugo morao da me nagovara. Pristala sam, pa moglo bi se reći, iz prve. Za nekog koga su u mladosti zvali filozof, nekog ko voli da priča, posebno o trčanju, to i nije veliko čudo.

Novograđani

Ovaj blog želela bih da posvetim grupi sjajnih ljudi, grupi trkača, koji su na moje lice nabacili osmeh onda kada mi je bilo to najpotrebnije. Ti trkači dolaze iz Novog Grada, grada koji je 369km udaljen od Beograda.

Nedugo nakon što sam svima rekla za svoju akciju, Branislav mi se javio da želi nekako da pomogne BELhospice-u. Rekao mi je da oni nisu u situaciji da pomognu finansijski jer dolaze u Beograd na ultramaraton, a posle toga idu na još neke trke. Dogovorili smo se da na leđima nose znak BELhospice-a. Tako će 18 trkača, 9. marta trčati ultramaraton na Adi za BELhospice. Njih dvojica trčaće ultramaraton na 12 sati, i nadaju se da će istrčati 100 km. Ostalih 16 trkača raspoređeno je u četiri mešovite štafete u kojoj će svaki trkač/ica trčati po 25 km.

Slika-2

Ono što je mene impresioniralo kod ovih trkača je njihova volja da doputuju čak do Beograda da bi trčali trku čija je ruta beskonačan broj krugova od 2 km. Istrčati 100 km znači istrčati 50 krugova. To je taman toliko da ti se zavrti u glavi. Gledala sam neke njihove slike i videla u kakvim uslovima treniraju. Dok smo mi uživali u Beogradskoj košavi, koja nekad zna i da pogura sa leđa, oni su trčali po snegu. Oni trče u prirodi, po brdima, a doći će u Beograd da trče po asfaltu, da Beogradsku trku učine brojnijom. Oni su išli u Zagreb na trku od 7.5 km, oni su išli u Ljubljanu, Crikvenicu, na Beogradski maraton. Oni su definitivno trkači koji vole i žele da putuju. Oni su meni jako slični. Verovatno su mi se zato i dopali. Za svakog od njih napravila sam po jednog ždrala. To je još 18 ždralova bliže cilju.

Svako ko želi da podrži, njihov entuzijazam, energiju i sjajan duh, a ujedno da podrži i BELhospice, a mene dodatno zaposli pravljenjem novog ždrala, može na račun BELhospice-a da uplati bilo koju sumu novca. Na uplatnici potrebno je samo upisati:

  • u polje račun: 170-230030536-65
  • u polje svrha uplate: donacija za ultramaratonce (slobodno možete dodati svoje čestitke i pozdrave),
  • u polje primalac: BELhospice, Dalmatinska 72-74, Beograd
  • u polje poziv na broj: 006

Ukoliko ne možete da ih podržite novčano, dođite na Adu u subotu i navijajte za njih. Lako ćete ih prepoznati. Oni trče za BELhospice.

Akciju 1000 ždralova za BELhospice, možete pratiti na mom blogu: trcanjezaboljedanas.tumblr.com.

Prethodno Nekoliko reči o kalendaru trka
Sledeće Trčanje u grupi: Odaberi bržeg partnera i postani i sâm bolji