1000 ždralova za BELhospice: Origami


„Šta kažete za moje ptičice?“ – stiže poruka od Bilje na skype. Okrećem se i vidim Biljin potiljak i iznad njenog desnog ramena deo ekrana na kome se nalazi slika granja pod snegom. Od ptičica ni traga ni glasa. Ponovo čitam poruku i tražim ime pošiljaoca, čisto da proverim da li sam dobro sve pročitala. Ponovo se okrećem i iza njenog levog ramena vidim šarenilo. Osmeh se odmah pojavljuje na mom licu kao da je najednom u kancelariju došlo proleće. Biljine šarene ptičice postale su brzo glavna tema u firmi i mnogi su dolazili da ih vide. Jedan od tih mnogih je i Deki, kolega koji je ljubitelj japanske kulture. Ušao je u kancelariju i započeo priču o ždralovima, tačnije o hiljadu njih. Dok su se on i Bilja raspravljali da li savijenih 1000 ždralova donosi ispunjenje jedne želje ili izlečenje od bolesti, u meni se upalila lampica. Cilj moje akcije za BELhospice će biti savijanje 1000 ždralova.

1Još u osnovnoj školi naučila sam da napravim par origami figura. Znala sam da napravim ždrala, žabu i da ispričam jednu origami pričicu o babi, dedi i njihovoj godišnjici braka. Nikada nisam napravila ništa složenije, niti sam pokušala da naučim. Pre dva meseca mi je trebalo neko vreme da se podsetim kako se to pravi ždral. Sada, nakon savijenih nekoliko zmajeva, roda, srca, vatrometa shvatila sam koliko su origami i trčanje bliski. U mom prethodnom tekstu napisala sam šta to za mene znači trčanje. U ovom napraviću paralelu između trčanja i origamija.

Origami je borba

Na ovom polju do sad sam obično gubila. Još uvek nisam spremna za savijanje nekih naprednih origami figura. Nije da nisam probala. Za jednu meni bitnu osobu, pokušala sam da napravim malo složenijeg zmaja. Nisam uspela. Brzo sam se iznervirala i zgužvala model. Okrenula sam se i išla sam linijom manjeg otpora. Ako je zmaj od mene, onda je napravljen sa mnogo pažnje. Dosta mu je.

Origami je balans

Potrebno je naći balans između trenutnih sposobnosti i želja. Često poželim da napravim neku origami figuru koja mi se svidi na prvi pogled. Obično su takve figure za naprednije „savijače“. U početku sam hrabro kretala u akciju. Danas znam da to još uvek ne mogu. Bilja, koja je inače savila 10 tipova zmaja me je savetovala da krenem sa jednostavnijim figurama i tek kad naučim njih da savijam da pređem na složenije. Nisam htela da je slušam pa sam na teži način morala da naučim da balansiram želje i mogućnosti. Tako sam počela da pravim jednog od složenijih zmajeva. Na ovoj slici ispod, crveni levi „zmaj“ je zmaj koji sam ja napravila. Došla sam do pola savijanja i odustala sva nervozna. Čak sam na kraju i zgužvala onaj deo papira koji je trebalo da predstavlja glavu. Roze desni zmaj je zmaj koji je Bilja napravila i koji sam ja imala nameru da napravim. Pa i ne liče baš…

Origami je strpljenje

Svaka origami figura je na svoj način specifična. Svaka ima neko novo savijanje koje treba da naučim. Svaka je nešto novo za mene. Za učenje novih origami figura moram dobro da se naoružam strpljenjem. Srećom, to strpljenje sam izgradila trčeći. Jednu origami figuru sam savijala 3 sata. Kada je Bilja na moje ime uplatila 1000 dinara znala sam da sam dobila težak zadatak. Kako iznenaditi osobu koja pravi složene zmajeve? Ne znam šta bi moglo da bude tako složeno i tako interesantno da bi pobedilo Biljine zmajeve. Slučajno došla sam do origami vatrometa. Bio je to pun pogodak. Napravila sam ga šarenog, a uz to vatromet nije statična figura. Nije bilo teško saviti ga. Koristili su se osnovni pokreti. Jedino što je bilo teško je to što se sastoji od 12 manjih delova koje je potrebno spojiti posebnim savijanjima. Sva ta savijanja trajala su 3 sata, taman toliko da istestiraju moje živce i strpljenje. I uspela sam!

2

Origami je zarazan

Onog trenutka kada je Bilja u kancelariju unela ptičice krenuli smo da pričamo a i da pravimo origami figure. Od onog trenutka kada je prva osoba na moje ime uplatila 1000 dinara (hvala Slobodane), počela sam da pretražujem internet u potrazi za što interesantnijim origamijem. Do danas sam napravila rodu, dva zmaja, srce, vatromet, kapu, žabu, ribu… I ne mogu da stanem. Želim da ih pravim još. Kada sva ova gužva oko pariskog maratona prođe, otići ću do Bilje da me nauči kako da napravim onog lepog zmaja.

Svim snagama za BELhospice

Svako ko na moje ime uplati 421 dinar (10 dinara po kilometru maratona) dobija origami ždrala. Onog ko uplati 1000 i više dinara, pored origami ždrala, čeka i neko iznenađenje, neka origami figura koju još uvek nisam nijednom napravila. Hajmo zajedničkim snagama za BELhospice, da vidimo koliko možete da me uposlite.

Više o mojoj akciji možete pročitati na mom blogu.

Prethodno Želite da jedete manje? Pokušajte da prevarite sebe...
Sledeće Vežbe koje vas čuvaju od povreda