1000 ždralova za BELhospice: Odbrojavanje


Paris MarathonEto ga. Sedi iza ćoška i čeka. Tako je blizu da mi je potrebno samo malo da izvirim pa da ga vidim. Pariski maraton mi je na dohvat ruke, tu je, samo što nije. Neki od vas, dok ovo budu čitali, ja ću već biti tamo, u Parizu, na ulicama kojima ću trčati svoj prvi maraton.

Poslednjih dana organizator Pariskog maratona šalje mejlove sa korisnim informacijama. Svaki taj mejl u meni izaziva onaj dobro poznat osećaj u stomaku. Da li je to osećaj straha? Možda jeste, ali možda je i osećaj uzbuđenosti i nestrpljenja. Samo želim da maraton što pre dođe. Polako sam počela da gubim motivaciju da trčim. Za maraton treniram već 5 meseci, a nisam otišla ni na jednu trku, nisam dobila nijednu medalju. Iako je iza mene 5 meseci treninga,  imam osećaj da mi je potrebno bar još nedelju dana, možda mesec, ne bolje godina, ili ceo život da bih se pripremila kako treba. To je baš onaj osećaj koji učenik ima kada ide na kontrolni test pa moli profesora da se test odloži za još jedan dan. Dobro, neki od vas ne znaju za taj osećaj, ali ja sam bila uzoran učenik, da ne kažem – štreber.

Zvanično je

Imam problem u glavi. Sve lepo potpisano, crno na belom. Potpisao doktor medicine. Čak je lupio i pečat. Srećom ta dijagnoza ne važi za dijagnozu koja rezultira zabranom trčanja maratona. Za vikend sam bila u sportskoj klinici na testiranju, jer Pariski maraton zahteva potpisanu saglasnost doktora da mogu da učestvujem u trci. Na pitanje da procenim svoju kondiciju na skali od 1 do 5, odgovorila sam sa 3, možda 4. Ispostavilo se da sam za žene u mojim godinama u kondiciji 5+. Kada smo privodili test opterećenja (trčanje na traci) kraju, doktorka me je pitala da li mogu da nastavim i ja sam odmahnula rukom. Da nisam imala masku na licu rekla bih joj da prekida što pre može. Po rezultatima ispostavilo se da sam prekinula test pre nego što sam dostigla svoj HR maksimum.  Imala sam još nekih 14 otkucaja srca do maksimalnog opterećenja u zalihi. Pored toga, krvni pritisak izmeren odmah nakon opterećenja bio je povišen od normalnog za samo nekoliko desetina stupnjeva. Svi parametri su govorili da sam mogla još da trčim, ali mi je glava naredila da stanem.

Da li sam spremna?

Pri tempu po kome planiram da trčim maraton, moje srce ne oseća skoro nikakvo opterećenje. Bar tako kaže doktorka. Dakle, fizički sam u potpunosti spremna. A tako se i osećam. Da li sam spremna psihički? Pa, verujem da mogu da iznesem tih 4+ sata trčanja, posebno zato što ću trčati u dobrom društvu, u lepom i velikom gradu, zajedno sa još 50,000 trkača. Dodatnu motivaciju mi daju i svi oni koji su me podržali u akciji „1000 ždralova za BELhospice“, BELhospice i Selerant, firma u kojoj radim. Posle Ivanovog teksta „Ja to mogu“, više ne verujem u svoju psihičku spremu. Sigurna sam u nju, jer baš je tako – Ja to mogu!

Paris Marathon

Šta očekujem od sebe?

Očekujem da ću istrčati svoj prvi maraton, bez šetnje i pauze. Očekujem, ako igrom slučaja posustanem, da će Boki da me pogura. Očekujem da ću preći liniju cilja nasmejana pa makar i puzeći ili na trepavicama. Znam da ću to uraditi, ali opet „samo“ to je moj cilj. Ne očekujem nikakvo vreme i neću da ga jurim. Za tako nešto preda mnom je ceo život.

Šta očekujem od svojih prijatelja?

Očekujem da me podrže, da podržavanjem mene pomognu BELhospice-u. Dosta njih me je do sad podržalo i neizmerno sam im zahvalna. Lep je to osećaj kad znaš da ima neko ko tvoj trud i rad ceni. Kad god pomislim na svoju odluku da istrčim maraton, uvek se setim snimka Kako postati heroj. Setim se i herojeve porodice i prijatelja, i kako su se smejali njegovoj odluci da istrči maraton. Nešto slično sam doživela i ja pre četiri godine kada sam rekla da ću da istrčim prvi polumaraton. A danas, eto, mnogo ljudi me podržavaju u mojoj odluci. Ono što je bitno je da nisam jedina koju podržavaju. Lepo je videti da nam je i nacija počela da razmišlja zdravo, koliko toliko.

[youtube id=“56KT_DZ6bBY“ width=“620″ height=“360″]

Prethodno Manjak sna dovodi do viška kilograma
Sledeće Pilates vežbe za jačanje mišića "core-a"